NB2 logó
NB3 logó

Már megint

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. november 04. péntek 14:52

Amikor előző blogomat írtam, bizony nem gondoltam arra, hogy most ismételten ugyanazzal a témával kell foglalkoznom: az MLSZ Fegyelmi Bizottsága által kiszabott büntetésekkel. A történet háttere a múlt szombati Haladás elleni mérkőzésünk, amelyet csapatunk megérdemelten megnyert. Valami egészen pazar szurkolás volt a stadionban. Ultráink remekeltek, ráadásul jóban is vannak a Haladás szurkolóival, úgyhogy semmiféle verbális támadás nem volt egyik részről sem. A mérkőzés előtt és után szurkolóink használtak teljesen normális módon pirotechnikai eszközöket. A mérkőzés közben ragyogó szurkolás volt. Időközönként egy-egy szitokszó elhangzott az MLSZ felé, de még az is elég visszafogottnak tűnt.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága klubunkat 200 000 forintra büntette szurkolóink fent említett tevékenysége miatt. Szurkolóink magukra vállalták, hogy akár ki is fizetik ezt az összeget, mellyel ez a helytelen, oktalan, reménytelenül rossz irányú büntetés sújtotta klubunkat. Ugyan a Fegyelmi Bizottság hivatkozhat arra, hogy létező szabályt és büntetést alkalmaztak, ez az érvelés az MLSZ berkein kívül senkit sem győz meg.

 

Miért is érdemes ezzel a jelenséggel fogalakozni? Az elmúlt héten a Fegyelmi Bizottság a 12 NB I-es klub közül 9 (kilenc) klubot büntetett meg hasonló okokból. Ismerjük el, hogyha egy büntetésre szakosodott testületnek a tagok 75%-át kell egyszerre büntetni ugyanazon okból, akkor vagy csupa bűnöző van a tagságban, vagy valami nagyon rossz a törvényekben. Én az utóbbira szavazok. Aláírom, az Állami Operaházban a nézők egyáltalán nem kiabálnak csúnya szavakat a balettkar megjelenésekor, de úgy gondolom, a Bozsik Stadiont nem az Operával, hanem más helyekkel, beleértve külföldi stadionokkal, kéne összehasonlítani. Ahhoz persze, hogy a Fegyelmi Bizottság a jövőben eltekintsen ezektől a kontraproduktív cselekedetektől, az elnökségnek világossá kellene tenni, hogy szurkolókat, és nem üres székeket szeretnénk látni a stadionokban. Csak azért, mert egyszer szabály szintre emeltünk egy butaságot, nem szükséges örökké együtt élnünk a következményekkel. Mind a Magyar Labdarúgó Szövetség, mind a klubok tekintélye nagyban csorbul, amikor a büntetések semmilyen előrehaladást nem eredményeznek. Az eredménytelenség rendkívül szembetűnő. Senki nem hisz ezeknek a büntetéseknek a visszatartó hatásában. Ugyanakkor lejáratjuk a helyes törekvéseinket a rasszizmus és antiszemitizmus ellen, mert ekvivalenciaként állítjuk be azokat az egyszerű rossz modorral. Ha valami ennyire nem működik, akkor érdemes megvizsgálni a gyakorlat potenciálját. Zéró?

 

Az Újpest és a Vasas is ideiglenesen stadion gondokkal küzd. Természetesen mindkét csapatnak felajánlottuk segítségünket, és a Bozsik Stadiont. A Vasas igénybe is veszi, és 2016-ban két mérkőzést játszanak majd a Bozsik Stadionban. A stadionépítések kora egy nehéz, de örvendetes periódus. Mi mindenkinek segíteni szeretnénk, amennyiben lehetőségeink megengedik. Ez a minimum.

 

Ma este 7-kor mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tartunk stadionunk előtt 1956 mártírjai emlékére. Mindenkit szeretettel várunk.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
A szünetben
KERINGER ZSOLT
Tavasz 2017
TABELLA
1Videoton FC44
2Budapest Honvéd FC41
3Vasas FC38
4Ferencvárosi TC38
5Paksi FC33
6Swietelsky Haladás32
7Mezőkövesd Zsóry FC31
8Újpest FC31
9MTK Budapest FC26
10DVSC-TEVA24
11Diósgyőri VTK21
12Gyirmót FC Győr16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!