NB2 logó
NB3 logó

Már megint

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. november 04. péntek 14:52

Amikor előző blogomat írtam, bizony nem gondoltam arra, hogy most ismételten ugyanazzal a témával kell foglalkoznom: az MLSZ Fegyelmi Bizottsága által kiszabott büntetésekkel. A történet háttere a múlt szombati Haladás elleni mérkőzésünk, amelyet csapatunk megérdemelten megnyert. Valami egészen pazar szurkolás volt a stadionban. Ultráink remekeltek, ráadásul jóban is vannak a Haladás szurkolóival, úgyhogy semmiféle verbális támadás nem volt egyik részről sem. A mérkőzés előtt és után szurkolóink használtak teljesen normális módon pirotechnikai eszközöket. A mérkőzés közben ragyogó szurkolás volt. Időközönként egy-egy szitokszó elhangzott az MLSZ felé, de még az is elég visszafogottnak tűnt.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága klubunkat 200 000 forintra büntette szurkolóink fent említett tevékenysége miatt. Szurkolóink magukra vállalták, hogy akár ki is fizetik ezt az összeget, mellyel ez a helytelen, oktalan, reménytelenül rossz irányú büntetés sújtotta klubunkat. Ugyan a Fegyelmi Bizottság hivatkozhat arra, hogy létező szabályt és büntetést alkalmaztak, ez az érvelés az MLSZ berkein kívül senkit sem győz meg.

 

Miért is érdemes ezzel a jelenséggel fogalakozni? Az elmúlt héten a Fegyelmi Bizottság a 12 NB I-es klub közül 9 (kilenc) klubot büntetett meg hasonló okokból. Ismerjük el, hogyha egy büntetésre szakosodott testületnek a tagok 75%-át kell egyszerre büntetni ugyanazon okból, akkor vagy csupa bűnöző van a tagságban, vagy valami nagyon rossz a törvényekben. Én az utóbbira szavazok. Aláírom, az Állami Operaházban a nézők egyáltalán nem kiabálnak csúnya szavakat a balettkar megjelenésekor, de úgy gondolom, a Bozsik Stadiont nem az Operával, hanem más helyekkel, beleértve külföldi stadionokkal, kéne összehasonlítani. Ahhoz persze, hogy a Fegyelmi Bizottság a jövőben eltekintsen ezektől a kontraproduktív cselekedetektől, az elnökségnek világossá kellene tenni, hogy szurkolókat, és nem üres székeket szeretnénk látni a stadionokban. Csak azért, mert egyszer szabály szintre emeltünk egy butaságot, nem szükséges örökké együtt élnünk a következményekkel. Mind a Magyar Labdarúgó Szövetség, mind a klubok tekintélye nagyban csorbul, amikor a büntetések semmilyen előrehaladást nem eredményeznek. Az eredménytelenség rendkívül szembetűnő. Senki nem hisz ezeknek a büntetéseknek a visszatartó hatásában. Ugyanakkor lejáratjuk a helyes törekvéseinket a rasszizmus és antiszemitizmus ellen, mert ekvivalenciaként állítjuk be azokat az egyszerű rossz modorral. Ha valami ennyire nem működik, akkor érdemes megvizsgálni a gyakorlat potenciálját. Zéró?

 

Az Újpest és a Vasas is ideiglenesen stadion gondokkal küzd. Természetesen mindkét csapatnak felajánlottuk segítségünket, és a Bozsik Stadiont. A Vasas igénybe is veszi, és 2016-ban két mérkőzést játszanak majd a Bozsik Stadionban. A stadionépítések kora egy nehéz, de örvendetes periódus. Mi mindenkinek segíteni szeretnénk, amennyiben lehetőségeink megengedik. Ez a minimum.

 

Ma este 7-kor mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tartunk stadionunk előtt 1956 mártírjai emlékére. Mindenkit szeretettel várunk.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!