NB2 logó
NB3 logó

Lélektan

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. szeptember 26. hétfõ 16:16

Szombaton csapatunk 2:1 arányú vereséget szenvedett az OTP Bank Ligában a Videoton együttesétől. Komoly, jó iramú mérkőzés volt két erős és jól felkészített csapat között. Sajnálatos, hogy a mérkőzésre nem a színvonal miatt, hanem a játékvezető gyermetegen bugyuta, hibás, és az eredményt befolyásoló döntései, és Juhász Roland ámokfutása miatt fogunk emlékezni.  (Juhász tevékenységét Gazdag Dani bokája, Koszta Márk egyik foga, és Djordje Kamber háta bánja.) Először is, a játékvezető nem adott meg egy kétségen kívüli szándékos kezezésért járó büntetőt a Videoton ellen, és megengedte a Videoton vezető gólja előtt, hogy Juhász Roland leüsse védőjét, mielőtt a kapuba fejelt. Szerintem ez a rendkívül jó játékosállománnyal rendelkező Videoton nem kíván ilyen mértékű játékvezetői segítséget. Nézőpont kérdése, hogy a játékvezető három, vagy egy pontot vett el tevékenységével a Budapest Honvédtól, de szerintem neki nem ez lenne a funkciója. Ugyancsak érdekes, hogy ugyanilyen helyzetben a Ferencváros - Újpest mérkőzésen Kassai Viktor helyesen tizenegyest ítélt. Kellemetlen, ha csapatunk rossz játékvezető küldés miatt veszít el egy mérkőzést. Kassai, Vad II, Solymosi, Szabó Zsolt és mások már többször tettek tanúbizonyságot nemzetközileg is tehetségükről. Puskás Ferenc csapata több tiszteletet érdemelne, és jobb minőséget a játékvezető küldéseknél. Múlt évben nyolc pontot vittek el tőlünk játékvezetők, ebben az évben eddig hármat. Ennek nem kellene törvényszerűnek lennie. Tévedés és inkompetencia között nagy különbség van. Ezt érdemes lenne észrevenni.

 

Tíz éve figyelem, de még ma is nagyon problematikus számomra a labdarúgás pszichológiája. Tudtam, hogy a PFLA-ZTE Merkantil Bank Liga labdarúgó mérkőzésen vasárnap Bobál Gergely lesz a kezdő center. Elmentem a mérkőzésre. Nem bántam meg, mert volt bőven iram, és izgalom is. Bobál Geri rengeteget küzdött, labdát alig kapott társaitól, de még így is sikerült egy kulcsfontosságú góllal hozzájárulnia a 2:2-es döntetlenhez. Értékes tagja volt a csapatnak. Na és most vissza a pszichológiához. Az első félidő első félórájában a felcsútiak domináltak, 2:0-s vezetéshez jutottak. A játék képe és a rúgott gólok alapján meg is jósoltam egy 4:0-ás végeredményt. A zalaegerszegieknek nem volt két egymást követő jó átadása, és semmilyen veszélyt nem jelentettek az ellenfél kapujára. Aztán jött a második félidő, és mintha a PFLA játékosai az öltözőben maradtak volna. A ZTE felébredt, támadott, majd Bobál Geri gólja után vérszemet kapott. Az egyenlítés után mindkét csapat próbálta eldönteni a mérkőzést, de maradt a döntetlen. Ami oly furcsa számomra: mi okozhatja egy jobb erőkből álló, nagy előnyt szerző csapat összeomlását egy lelkes, hajtós, de kisebb játékerőt képviselő csapattal szemben a szünet után? Vajon milyen gondolatok fordulnak meg az előnyt élvező csapat játékosainak fejében a 2:0-ás vezetés tudatában, ami alapvetően változtatja meg játékukat a második félidőben?

 

Csatárunk, Eppel Márton otthon lábadozik mandula műtétje után. A műtét jól sikerült, és mindannyian reménykedünk gyors visszatérésében. Botka Endi szombati mérkőzés közbeni rosszulléte végül is csak egy „jóindulatú” rosszullétnek bizonyult, és hamarosan őt is ismét a stadionban láthatjuk. Ironikus, hogy éppen az a két játékosunk lett pillanatnyilag harcképtelen, akiket a szövetségi kapitány behívott a bő keretbe, amely a világbajnoki selejtezőre készül. Ilyen a szerencse. Kiszámíthatatlan. De reméljük, hamarosan már mindketten rúgják a bőrt a Bozsikban, meg a válogatottban is.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!