NB2 logó
NB3 logó

Krasznodar

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. november 02. csütörtök 09:36

Ma hajnalban az Aeroflot Krasznodar – Moszkva járatára két csapat fiatal labdarúgó szállt fel. Az egyik a Budapest Honvéd U19-es csapata, a másik az őket előző este 8-0-ra legyőző 11 krasznodari játékosból 10 játékos. Merthogy ők adják az orosz válogatottat is, és tízen keltek útra az orosz válogatott következő moszkvai összetartására. Akik tegnap este látták a mérkőzést, minden bizonnyal egyetértenek velem, hogy a két csapat nem volt egy súlycsoportban. És nem csak a 8:0 miatt. Az orosz válogatottba tartott az az előző este nekünk több gólt rúgó Ivan Ignatyev is, akiért két hete utasított el a Krasznodar egy tízmillió eurós ajánlatot. Merthogy ő sokkal többet ér.

 

Amikor egy csapat egy nagy verésbe fut bele, a csapat irányítói alapvetően két dolgot csinálhatnak. Az első, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant, hogy sírnak, és ígérik, hogy legközelebb jobb lesz. A másik út az objektív elemzés, és a lehetőség szerinti eredményesebb út megtalálása. Mi a második utat választjuk. Az orosz csapat a játék minden aspektusában felülmúlt minket. Gyorsabbak, fizikailag jobban felkészültek, technikásabbak, elszántabbak voltak. Krasznodar Oroszország egyetlen nemzetközi hírű akadémiája. Az akadémia büdzséje évi 10 millió plusz euró, az akadémiai létesítmények sok tízmillió euróba kerültek. Költségvetésük teljesen külön van az első csapat költségvetésétől. Minden objektív megfigyelő állítja, hogy Oroszországban jelenleg nincs ellenfelük. Most már tudjuk, hogy Magyarországon sem. Előnyeik? 12 000 akadémiára vágyó gyerek közül választják ki azokat, akik 12 éves kortól kezdve a 250 bentlakó akadémista társai lehetnek. 150 edző, és két csapatonként egy főállású orvos irányítja felkészülésüket. Akadémiánk szakmai igazgatója, Uwe Sherr szerint az akadémia épületeiben található 21. századi technikai berendezések csak két vagy három vezető Bundesliga együttesnél találhatók, mert a beszerzés és üzemeltetés költségei meghaladják a többi csapat eszközökre szánt költségvetését.

 

Van összehasonlítási alapunk. Jelenleg akadémiánk neveltjei és csapatai az európai középmezőny színvonalát érik el. Őszinte meglepetés lenne számomra, ha nem Krasznodar nyerné a 2017/18-as UEFA Youth League versenyét. Csapataink játszottak vezető spanyol csapatok, német, osztrák, szerb, és más akadémiai csapatok legjobbjaival, és a legtöbb esetben le is győzték őket. A krasznodari 11 egy más dimenziót képvisel. Véleményem szerint az a csapat, amely tegnap legyőzte fiainkat, sikerrel mérkőzne meg akármelyik magyar felnőtt NB I-es csapattal. Akármelyikkel. Megjegyzem, ha az első pillanattól kezdve beálltunk volna 10 emberrel védekezni, lehet, hogy csak 3-4 góllal maradunk alul, de mi az értelme úgy veszteni, hogy meg sem próbálunk nyerni? Így is azt kell mondanom, hogy csapatunk legjobbja kapusunk, Berla Attila volt, aki legalább még 3-4 góltól mentette meg csapatunkat bravúros védéseivel. Az ellenfél játékosai sajnos minden más poszton felülmúlták a mieinket.

 

Hogy ennek a kellemetlen, de rendkívül tanulságos napnak hozadéka is legyen, két dolgot azért megléptünk: meghívtuk az FK Krasznodar 2000-es csapatát a 2018-as augusztusi Honvéd-Penta Kupára, mert ott szeretünk mindig Európa legjobbjaival megmérkőzni. Őszinte lelkesedéssel fogadták el meghívásunkat. Ezen kívül abban is megállapodtunk velük, hogy a január 10. után következő pár hétre fogadják szakembereinket több hetes tanulmányútra. Fontosnak tartom, hogy a hozott anyagon, vagyis a kiválasztáson kívül mi az, amit még tehetünk a további fejlődés irányába. Minden botlásnak, minden kudarcnak lehet hozadéka is. Remélem, ez most így lesz.

 

Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatának tulajdonosa a legközelebbi viszontlátásig marad baráti üdvözlettel:

 

George F. Hemingway

„Mozdulj Debrecen" - így készülnek a Fradi ellen a Loki fanatikusai - NB1.hu

Így készülnek a Fradi ellen a Loki fanatikusai

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!