NB2 logó
NB3 logó

Később…

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. szeptember 15. csütörtök 10:56

Rengetegen kerestek, hogy miként reagálok Bernd Storck gyalázatos megjegyzésére a Nemzeti Sportban (jellemző, hogy az újság engem nem keresett, de hát a magyar sportzsurnalisztika idáig süllyedt). Azt mondtam nekik, amit most írok: majd ismét foglalkozom vele, amikor megvan minden anyagom, hogy hithűen be tudjak erről a személyről számolni. Most egyelőre más témáim vannak.

 

A magyar sportdiplomácia általában a béka feneke alatt hever, de mostanában egyre több üdítő kivételt látok. A Csányi Sándor vezette MLSZ ragyogó eredményt ért el a szlovén Aleksander Ceferin UEFA elnökké választásával. Nemcsak azért, mert támogatták, hanem azért is, mert vezető szerepet vállaltak abban a csoportban, amely az első perctől kezdve a nyertes mellé állt. Örömre még két másik okunk is van. Először is, Ceferin egy olyan ország futballkultúrájából jön, ahol a magyarhoz hasonló problémák várnak megoldásra. Másodszor pedig mindegy, hogy ki mit mond, okos politikusok nem felejtenek. Szintén említeni kell, hogy a Gyárfás Tamás által vezetett vízi sportok diplomáciailag európai nagyhatalommá váltak, miután a kormány is beállt a szövetség mögé anyagi és erkölcsi támogatással. Felkészül: MOB.

 

A női labdarúgás a világ sok országában rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt 20 évben. Szervezettségben és sikerben talán az Egyesült Államok a legjobb példa, de a németek, svédek, kínaiak is nagyszerű munkát végeztek. A nőknek megadandó lehetőségen kívül ennek egy másik nagyszerű hozadéka van. Kihozza a lányokat meg az anyukákat is mérkőzésekre, aztán ott ragadnak a fiúk meccsein is. Növekszik a nézőszám, népszerűbb lesz a sport, emelkedik a bevétel, és mindenki jól érzi magát. Egészen az elmúlt két évig Magyarországon komolyan szervezett női labdarúgás nem létezett. Volt vagy 1500 lány, aki rúgta a bőrt, de kizárólag a komolytalanság határán. Aztán amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség vagy két évvel ezelőtt kötelezte az NB I-es klubokat ifjúsági csapatok indítására, valamivel több fiatal lány kapcsolódott be a sportágba.  Az előbb említettek miatt a magyar labdarúgásnak is nagyon jót tenne, ha komolyan vennék a női labdarúgást. Sajnos, ennek eddig jelét sem láttuk. Ahhoz, hogy az ifi csapatokban focizó lányok perspektívát lássanak, felnőtt csapatot is kellene működtetni. Ahhoz, hogy minimális képzettséggel rendelkező lányok álljanak az ifi csapatok rendelkezésére, már 8-10 éves korban el kellene kezdeni a kislányoknak az örömfocit. Látom, hogy azok a kicsi lányok, akiknek a privát szférában lehetőségük van focizni, óriási kedvvel és lelkesedéssel állnak hozzá a feladathoz. De ez bizony nagyon nem elég. A legtöbb csapatnak, amely kötelezve van a női labdarúgás működtetésére, ez csak egy óriási nyűg, és fölöslegesnek tartott kiadás. Az a két magyar felnőtt női csapat, amely pedig a nemzetközi szereplés reményében komolyabb összegeket költ a feladatra, nigériai és albán légiósokkal próbálja fellendíteni a magyar női labdarúgást. Véleményem szerint ennek semmi értelme. Fontos, támogatható, és a magyar labdarúgás számára szükséges feladat lenne egy valódi női labdarúgó program elindítása. De ezt szakértelem és masszív pénzügyi befektetés nélkül még elképzelni is lehetetlen. Pedig megérné, de addig, amíg a klubok csak mint szükségetlen nyűgre tekintenek erre az ágazatra, ne várjunk sikereket.

 

Az elmúlt hónapban OTP Bank Ligás csapatunk teljesítményét a sikertelenség jellemezte. Mint tulajdonos, mint szurkoló, nem ilyen babát akarok magamnak. Teljesítettük szakmai stábunk minden kérését, és mindannyian azt várjuk, hogy az eredmények befektetéseinket tükrözzék. Mind Marco Rossi, mind a csapat érzi, hogy az elvárásoknak teljesülniük kell. Én pedig tudom, hogy ennek így kell lennie.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!