NB2 logó
NB3 logó

Kérdőív

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. február 27. hétfõ 12:24

A Magyar Labdarúgó Szövetség szeretné megtudni a szurkolók véleményét futballunk jelenlegi állapotáról. Mindannyian elégedetlenek vagyunk ezzel vagy azzal. Több nézőt csak akkor tudunk behozni a stadionokba, ha jól érzik magukat. Én is egy szurkoló vagyok, így aztán itt válaszolok az MLSZ kérdőívének 11 kérdésére.

 

1. Ön milyen csapatszám mellett szervezné az NB I-es és NB II-es bajnokságokat?

Lehet, hogy kisebbségben vagyok, de úgy gondolom, Magyarországon nem szabad 10-12-nél több első osztályú csapatot fenntartani. Még így is nehéz elég hazai labdarúgót nevelni a meglévő csapatoknak, és tapasztalat mutatja a 12 csapatos bajnokság előnyeit. A mérkőzések jobbak, erősebbek. Azok a fellegvárak, amelyeknek nincs helye az NB I-ben, színvonalasabbá és nézhetőbbé teszik a 20 csapatos NB II-t.

 

2. Ön milyen lebonyolítási formát alkalmazna az NB I-es bajnokságban?

Én végig a körmérkőzéses formát alkalmaznám. Arról lehet vitatkozni, hogy amikor megvannak a fűtött pályák, és minden NB I.es csapat infrastruktúra gondjai rendeződtek, akkor esetleg lehet emelni a mérkőzések számát 44-re, de ennek a lebonyolításának az ésszerűségét és kivitelezhetőségét tanulmányozni kell.

 

3. Ön szerint szüksége van-e valamilyen módosításra illetve ösztönzésre, annak érdekében, hogy a csapatok jobban törekedjenek győzelemre illetve gólszerzésre?

Nem. Számomra nem kérdés, hogy mindegyik csapat törekszik a győzelemre és a gólszerzésre. Persze különbségek vannak a csapatok taktikája között, de azt a csapatot, amelyik csak a gólszerzésre összpontosít, és elfelejti a védekezést, úgy hívják, hogy kieső. Szerintem ezt a részt békén kell hagyni.

 

4. Ön szerint kell-e befolyásolni (korlátozni) a külföldiek számát a mérkőzéseken?

Ez futballfilozófia kérdése. Mindkét oldalnak vannak intelligens támogatói. Először is kötelező szabállyal nem szabad korlátozni a külföldiek számát, mert lehet, hogy így egy-két „magyar” klub 9 jó külföldi játékossal bejut valamelyik nemzetközi kupa csoportkörbe. Pénzügyi ösztönzéssel talán okosabb, mert az segíti a magyar játékosok fejlesztését és fejlődését. Itt azt kell inkább átgondolni, hogy vajon szurkolóink vevők-e egy olyan klubcsapatra, amelyben alig van magyar játékos. A magyar válogatott szempontjából a külföldiek korlátozása nagyban segítheti a beválogatható játékosok számát. Én valószínűleg fenntartanám a jelenlegi rendszert valamilyen formában, mert egy pozitív irányt látok.

 

5. Ön szerint kell-e kötelezni vagy ösztönözni a fiatal magyar játékosok (19 évesek vagy fiatalabbak) szerepeltetését a mérkőzéseken?

Hasonló a véleményem a fiatal magyar játékosok szerepeltetésével kapcsolatban. Nem szabad kötelezni azokat a csapatokat, amelyek kiváló pénzügyi támogatottságuk folytán mindig az élbolyban és nemzetközi szinten kívánnak szerepelni, viszont a pénzügyi ösztönzés segíti a fiatal magyar játékosok előretörését a nevelőegyesületekben, ahol szerényebb pénzügyi lehetőségek vannak.

 

6. Ön szerint a szövetség a kluboknak fizetendő pénzek elosztásakor figyelembe vegye-e a nézőszámokat az NB I-ben?

Na, ez egy buta ötlet lenne. Először is, a kérdés azt feltételezi, hogy a klubok nem akarják növelni a nézőszámot. Hamis. Másodszor, az amúgy is kevés nézővel rendelkező klubokat sújtaná a rendszer. Harmadszor, egy olyan buta ötletekkel kirakott, lefelé tartó marketing spirált indítana be, amely csak arra szolgálna, hogy nevetségessé tegye az ötletet.

 

7. Ön szerint melyik állítás áll legközelebb az igazsághoz a nézőtéri magatartással kapcsolatban?

Jelenleg a nézőtéri magatartás a magyar stadionok lelátóin nagyjából rendben van, és az egyik legjobb Európában. Alig-alig hallunk rasszista megnyilvánulásokat, vagy nézőtéri rendbontást, és ezeket az MLSZ korrektül és keményen bünteti. Óriási hiba az MLSZ részéről, hogy azokat a rigmusokat, amelyeket az MLSZ korifeusai közönségesnek vagy gyalázkodónak tartanak, is bünteti. Ez a gyakorlat rendkívül sok szurkolót elkedvetlenít. Nem igaz, hogy a nézőtéri magatartás miatt nem járnak mérkőzésekre a családok. Egyszer s mindenkorra ki kell mondani: A rasszizmus, etc., elfogadhatatlan, a közönségességet nem szeretjük, kérjük, hogy ne csinálják, de azért nem büntetünk. Abba kellene hagyni a szurkolók és klubok vegzálását csak azért, mert a Valkűr alatt semmi ordenáré nem hangzik el a nézőtéren. Persze ott buzdítás sincs. Ki kellene lépnünk az álszentek gyülekezetéből. Ha nem csak a Professzorok Batthyány Körének tagjai ülnek a nézőtéren, akkor egy jottányit toleránsabbaknak kellene lennünk a szurkolókkal szemben.

 

8. Állítsa fontossági sorrendbe az alábbi tényezőket, hogy Ön szerint minek kell változnia, hogy többen menjenek NB I-es mérkőzésre (a legfontosabb az 1, a legkevésbé fontos az 5)

Ahhoz, hogy többen menjenek az OTP Bank Liga mérkőzéseire, a legfontosabb a kiemelkedő marketing munka, ami nem szerepel az itt felsorolt pontok között. A szurkolók jobb kiszolgálása nagyon fontos, de remélhetőleg ez megoldódik az új stadionokkal. Az NB I jegyei olcsók, még egy mozinál is kevesebbe kerülnek. A játék színvonala persze fontos, de külföldi példa azt mutatja, nem a színvonal, hanem a szerethető csapat, a szerethető játékosok, a szerethető közeg a legfontosabb.

 

9. Ön szerint a 12 csapatos NB I hány mérkőzését közvetítse egyenes adásban a közvetítési jogokkal rendelkező MTVA?

Mind a 6 mérkőzést. Bebizonyosodott, hogy nem érünk el nagyobb nézőszámot, ha az MTVA kevesebb mérkőzést közvetít. Miért fosszuk meg a nemzeti szurkolótáborral rendelkező csapatok szurkolóit, mint pl. a Honvéd, Ferencváros, Újpest, akik vidéken élnek, és nem tudnak eljönni a mérkőzésre, attól, hogy megtekintsék kedvenc csapatukat?

 

10. Ön szerint törekedni kell-e arra, hogy az NB II-es bajnokság feltételei minél nagyobb mértékben legyenek azonosak az NB I-es bajnokság feltételeivel?

Szerintem nem kellene törekedni arra, hogy az NB II egy mini NB I legyen. Az NB II 20 csapata legyen a fiatalok nevelő kertje. Az NB II-nek éppen az a lényege, hogy azok a városok, klubok, amelyek nem képesek a relatíve magas NB I-es színvonalnak megfelelni, akik nem képesek a milliárdos NB I-es költségvetést kitermelni, azok is tudjanak minőségi labdarúgást biztosítani szurkolóiknak. Ha komolyan gondoljuk a magyar él futball felemelkedését, akkor több pénzt elvonni az NB I amúgy is szerény lehetőségeitől, hogy az NB II inkább az NB I-re hasonlítson, egy kontra produktív irány lenne.

 

Az elmúlt években a Magyar Labdarúgó Szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar válogatott sikeresen szerepeljen a nemzetközi porondon. Tette ezt akkor is, amikor a válogatott érdekében tett lépések vérig sértették az NB I klubjainak érdekeit. Itt lenne az ideje, hogy majd a szurkolók után a klubokat is megkérdezze az MLSZ, hogy ők mit gondolnak. Még az is lehet, hogy lennének használható ötleteik.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!