NB2 logó
NB3 logó

Kérdőív

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. február 27. hétfõ 12:24

A Magyar Labdarúgó Szövetség szeretné megtudni a szurkolók véleményét futballunk jelenlegi állapotáról. Mindannyian elégedetlenek vagyunk ezzel vagy azzal. Több nézőt csak akkor tudunk behozni a stadionokba, ha jól érzik magukat. Én is egy szurkoló vagyok, így aztán itt válaszolok az MLSZ kérdőívének 11 kérdésére.

 

1. Ön milyen csapatszám mellett szervezné az NB I-es és NB II-es bajnokságokat?

Lehet, hogy kisebbségben vagyok, de úgy gondolom, Magyarországon nem szabad 10-12-nél több első osztályú csapatot fenntartani. Még így is nehéz elég hazai labdarúgót nevelni a meglévő csapatoknak, és tapasztalat mutatja a 12 csapatos bajnokság előnyeit. A mérkőzések jobbak, erősebbek. Azok a fellegvárak, amelyeknek nincs helye az NB I-ben, színvonalasabbá és nézhetőbbé teszik a 20 csapatos NB II-t.

 

2. Ön milyen lebonyolítási formát alkalmazna az NB I-es bajnokságban?

Én végig a körmérkőzéses formát alkalmaznám. Arról lehet vitatkozni, hogy amikor megvannak a fűtött pályák, és minden NB I.es csapat infrastruktúra gondjai rendeződtek, akkor esetleg lehet emelni a mérkőzések számát 44-re, de ennek a lebonyolításának az ésszerűségét és kivitelezhetőségét tanulmányozni kell.

 

3. Ön szerint szüksége van-e valamilyen módosításra illetve ösztönzésre, annak érdekében, hogy a csapatok jobban törekedjenek győzelemre illetve gólszerzésre?

Nem. Számomra nem kérdés, hogy mindegyik csapat törekszik a győzelemre és a gólszerzésre. Persze különbségek vannak a csapatok taktikája között, de azt a csapatot, amelyik csak a gólszerzésre összpontosít, és elfelejti a védekezést, úgy hívják, hogy kieső. Szerintem ezt a részt békén kell hagyni.

 

4. Ön szerint kell-e befolyásolni (korlátozni) a külföldiek számát a mérkőzéseken?

Ez futballfilozófia kérdése. Mindkét oldalnak vannak intelligens támogatói. Először is kötelező szabállyal nem szabad korlátozni a külföldiek számát, mert lehet, hogy így egy-két „magyar” klub 9 jó külföldi játékossal bejut valamelyik nemzetközi kupa csoportkörbe. Pénzügyi ösztönzéssel talán okosabb, mert az segíti a magyar játékosok fejlesztését és fejlődését. Itt azt kell inkább átgondolni, hogy vajon szurkolóink vevők-e egy olyan klubcsapatra, amelyben alig van magyar játékos. A magyar válogatott szempontjából a külföldiek korlátozása nagyban segítheti a beválogatható játékosok számát. Én valószínűleg fenntartanám a jelenlegi rendszert valamilyen formában, mert egy pozitív irányt látok.

 

5. Ön szerint kell-e kötelezni vagy ösztönözni a fiatal magyar játékosok (19 évesek vagy fiatalabbak) szerepeltetését a mérkőzéseken?

Hasonló a véleményem a fiatal magyar játékosok szerepeltetésével kapcsolatban. Nem szabad kötelezni azokat a csapatokat, amelyek kiváló pénzügyi támogatottságuk folytán mindig az élbolyban és nemzetközi szinten kívánnak szerepelni, viszont a pénzügyi ösztönzés segíti a fiatal magyar játékosok előretörését a nevelőegyesületekben, ahol szerényebb pénzügyi lehetőségek vannak.

 

6. Ön szerint a szövetség a kluboknak fizetendő pénzek elosztásakor figyelembe vegye-e a nézőszámokat az NB I-ben?

Na, ez egy buta ötlet lenne. Először is, a kérdés azt feltételezi, hogy a klubok nem akarják növelni a nézőszámot. Hamis. Másodszor, az amúgy is kevés nézővel rendelkező klubokat sújtaná a rendszer. Harmadszor, egy olyan buta ötletekkel kirakott, lefelé tartó marketing spirált indítana be, amely csak arra szolgálna, hogy nevetségessé tegye az ötletet.

 

7. Ön szerint melyik állítás áll legközelebb az igazsághoz a nézőtéri magatartással kapcsolatban?

Jelenleg a nézőtéri magatartás a magyar stadionok lelátóin nagyjából rendben van, és az egyik legjobb Európában. Alig-alig hallunk rasszista megnyilvánulásokat, vagy nézőtéri rendbontást, és ezeket az MLSZ korrektül és keményen bünteti. Óriási hiba az MLSZ részéről, hogy azokat a rigmusokat, amelyeket az MLSZ korifeusai közönségesnek vagy gyalázkodónak tartanak, is bünteti. Ez a gyakorlat rendkívül sok szurkolót elkedvetlenít. Nem igaz, hogy a nézőtéri magatartás miatt nem járnak mérkőzésekre a családok. Egyszer s mindenkorra ki kell mondani: A rasszizmus, etc., elfogadhatatlan, a közönségességet nem szeretjük, kérjük, hogy ne csinálják, de azért nem büntetünk. Abba kellene hagyni a szurkolók és klubok vegzálását csak azért, mert a Valkűr alatt semmi ordenáré nem hangzik el a nézőtéren. Persze ott buzdítás sincs. Ki kellene lépnünk az álszentek gyülekezetéből. Ha nem csak a Professzorok Batthyány Körének tagjai ülnek a nézőtéren, akkor egy jottányit toleránsabbaknak kellene lennünk a szurkolókkal szemben.

 

8. Állítsa fontossági sorrendbe az alábbi tényezőket, hogy Ön szerint minek kell változnia, hogy többen menjenek NB I-es mérkőzésre (a legfontosabb az 1, a legkevésbé fontos az 5)

Ahhoz, hogy többen menjenek az OTP Bank Liga mérkőzéseire, a legfontosabb a kiemelkedő marketing munka, ami nem szerepel az itt felsorolt pontok között. A szurkolók jobb kiszolgálása nagyon fontos, de remélhetőleg ez megoldódik az új stadionokkal. Az NB I jegyei olcsók, még egy mozinál is kevesebbe kerülnek. A játék színvonala persze fontos, de külföldi példa azt mutatja, nem a színvonal, hanem a szerethető csapat, a szerethető játékosok, a szerethető közeg a legfontosabb.

 

9. Ön szerint a 12 csapatos NB I hány mérkőzését közvetítse egyenes adásban a közvetítési jogokkal rendelkező MTVA?

Mind a 6 mérkőzést. Bebizonyosodott, hogy nem érünk el nagyobb nézőszámot, ha az MTVA kevesebb mérkőzést közvetít. Miért fosszuk meg a nemzeti szurkolótáborral rendelkező csapatok szurkolóit, mint pl. a Honvéd, Ferencváros, Újpest, akik vidéken élnek, és nem tudnak eljönni a mérkőzésre, attól, hogy megtekintsék kedvenc csapatukat?

 

10. Ön szerint törekedni kell-e arra, hogy az NB II-es bajnokság feltételei minél nagyobb mértékben legyenek azonosak az NB I-es bajnokság feltételeivel?

Szerintem nem kellene törekedni arra, hogy az NB II egy mini NB I legyen. Az NB II 20 csapata legyen a fiatalok nevelő kertje. Az NB II-nek éppen az a lényege, hogy azok a városok, klubok, amelyek nem képesek a relatíve magas NB I-es színvonalnak megfelelni, akik nem képesek a milliárdos NB I-es költségvetést kitermelni, azok is tudjanak minőségi labdarúgást biztosítani szurkolóiknak. Ha komolyan gondoljuk a magyar él futball felemelkedését, akkor több pénzt elvonni az NB I amúgy is szerény lehetőségeitől, hogy az NB II inkább az NB I-re hasonlítson, egy kontra produktív irány lenne.

 

Az elmúlt években a Magyar Labdarúgó Szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar válogatott sikeresen szerepeljen a nemzetközi porondon. Tette ezt akkor is, amikor a válogatott érdekében tett lépések vérig sértették az NB I klubjainak érdekeit. Itt lenne az ideje, hogy majd a szurkolók után a klubokat is megkérdezze az MLSZ, hogy ők mit gondolnak. Még az is lehet, hogy lennének használható ötleteik.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
A szünetben
KERINGER ZSOLT
Tavasz 2017
TABELLA
1Videoton FC44
2Budapest Honvéd FC41
3Vasas FC38
4Ferencvárosi TC38
5Paksi FC33
6Swietelsky Haladás32
7Mezőkövesd Zsóry FC31
8Újpest FC31
9MTK Budapest FC26
10DVSC-TEVA24
11Diósgyőri VTK21
12Gyirmót FC Győr16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!