NB2 logó
NB3 logó

Kényszerszünet

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. október 04. kedd 10:20

Az égiek jóvoltából több hetes kényszerszünet van az OTP Bank Ligában. Így aztán alkalmam van, hogy valami másról írjak, mint a labdarúgásról. S miről írhatnék? Mint egy nem főző, esténként éttermekbe kényszerülő férfiú, aki nem veti meg a jó elemózsiát, írok egy pár szót budapesti tapasztalataimról. Talán ez kevesebb vitát vált ki, mint amikor labdarúgó tudásomat fitogtatom.

 

Nagyon szeretem a kiváló kínai ételeket. Ezek alatt nem azt a ragacsos, kukoricakeményítővel dúsított, kétes eredetű, és még kétesebb higiéniai körülmények között készült kínai büfé ételeket értem, hanem magát azt a mennyei kínai konyhát, amiből igencsak kevés van ezen a környéken. Utoljára ma látogattam meg kedvencem, a Taiwan éttermet a Gyáli úton. Itt minden jó, amit a kiemelkedő kínai szakácsok elkészítenek. Magam a chilis sertéscsíkok, a ráktáska leves, meg a Szent Jakab kagyló rabja vagyok, de itt nem lehet rosszat rendelni. A kiszolgálás is kiváló, és nem véletlen, hogy sok kínai idejár vacsorázni. Megemlíteném még a Nefrit éttermet Budán az Apor Vilmos téren, amelyik nemcsak a hagyományos kínai ételeket ajánlja, de újfajta, innovatív kombinációkkal is próbálkozik. Hozzáteszem, sikeresen. Az indiai konyha szerelmesei nehezen találnak autentikusan főző konyhát Budapesten. Több helyen próbálkoztam sikertelenül, amíg eljutottam a Taj Mahal étteremhez. Ez a hely a VI. kerület egyik gyöngyszeme. Sokan tudnak curryt főzni, de kevesen tudják, milyenek az igazán biryani ételek, még kevesebben tudják ezeket az ételeket elkészíteni. Itt az indiai séf nagyon jól működik, és a gyönyörű indiai ruhába öltözött felszolgálónők is teszik a dolgukat. A bárány biryani egy csoda, de itt mindenki talál magának valamit, erőset, pikánsat, és gyengéd ízeket egyaránt.

 

Én egy óriási bécsi szelet fan vagyok. Igaz, hogy ez egy standard étel Magyarországon. Ettől függetlenül kevés helyen élvezheti az ember ennek a tulajdonképpen egyszerű ételnek minden csodáját. A puristák esküsznek, hogy az igazi bécsi szelet csak tejes borjúból készülhet, de őszintén szólva a sertés szűzből készült bécsi is ugyanolyan jó, néha még ízesebb is. Szóval bécsi szeletet sok helyen ettem már, a luxusvendéglőtől a kiskocsmáig, de annak a bécsi szeletnek, amit a Déryné bisztró szolgál fel, egyszerűen nincs párja. Az étteremnek különben is jó konyhája van, de szerintem a nemzet bécsi szelete ott, a Krisztina téren készül. Igaz, sertés szűzből készítik, de legalább nem állítják, mint sok étterem, hogy borjú az alap, miközben a hús nem világos, hanem sötét. „Tetszik tudni, ez a borjú kicsit idősebb.” „Igen, tudom, úgy hívják, hogy marha” – szoktam válaszolni.

 

Mielőtt elfelejtem, a lángosnál jobb étel nincs. Budapesten még nem találtam meg az igazit, de Mezőkövesden igen. Az utóbbi időben csapatunk Mezőkövesdre nem nyerni jár, de legalább búbánatom lángosba fojthatom, mert a stadionnal szemben van az ország legjobb lángossütője. Én ugyan az egyszerű fokhagymás lángosokat eszem, de van ott mindenféle elképzelhető lángos, még a töltött fajta is. Aki arra jár, bőven megéri betérni, és áldozni a lángos-élvezet oltárán.

 

A ’90-es évek óta nem ettem a grúz konyha remekműveiből. Aztán betértem az Andrássy úton a Hachapuri grúz étterembe, és egy valódi grúz lakomában volt részem. A különböző lepények, húsok, hideg és meleg előételek a távoli ország ízvilágát varázsolják a belvárosba. Semmihez sem hasonlítható ízvilág. Párszor kipróbáltam az úgynevezett „új magyar konyhát” is. Ugyan az étterem neve nem magyar, de a Pane Vino séfje a hagyományos magyar konyhára támaszkodva kreál finomabbnál finomabb dolgokat. Érdemes és érdekes odalátogatni a BAH-csomópont melletti kis vendéglőbe, amely meglepően magas színvonalú kulináris élményt nyújt. Egyik pizzaőrült barátommal beszélgettem erről meg arról az étteremről. Mondtam neki, hogy több jó hely van, ha az ember pizzát akar enni, de csak egy, ha az ember olyan quattro formaggi (négysajtos) pizzát akar enni, amit csak Olaszországban ehet. Ez pedig az Il Pastaio a Vörösmarty téren. A rizottójuk is nagyon jó, de az egész étterem egy üde színfolt a turistacsapdák rengetegében. Ha a belvárosban járok, semmiképpen sem hagyom ki. Nem lennék őszinte, ha nem vallanám be a hamburger iránti vonzalmam. Budapesten most már több jó hamburgeres hely van, de rendkívül nehéz igazi hamburgert találni,  mert a legtöbb étterem valami különlegeset akar kínálni, és elfelejti a hamburger alapkövetelményeit. Az igazi burger legalább 12 deka húsból készül, és a zsemle is különleges. Telerakhatjuk mindenféle ízesítéssel meg zöldséggel, de ha az alap nincs rendben, akkor semmit sem ér az egész. Az is fontos, hogy a hús megfelelő módon legyen darálva. Szóval ez egy olyan könnyű étel, amit nagy körültekintéssel kell elkészíteni. Messze a legjobb hamburgert a Hooters étteremben eszem a Liszt Ferenc téren (caveat emptor: a fiamnak is köze van az étteremhez, szóval itt hazabeszélek). Ezen a helyen érzem igazán az otthoni ízeket.

 

A bevásárlóközpontok általában nem szolgáltatnak csúcs kulináris élményeket. De néha talál az ember egy-egy gyöngyszemet. Ha salátát, vagy valami könnyű ételt kívánok, akkor a Mamut II bevásárlóközpontban levő Guru étterembe megyek. Rengeteg saláta, egyik jobb, mint a másik, quesadilla, és sok más. Ragyogó hely a modern táplálkozás kedvelőinek. Sokszor megkérdezik tőlem, melyiket tartom a legjobb étteremnek Budapesten. Ez egy nehéz kérdés, nemcsak azért, mert ma már van vagy két tucat kiváló étterem a fővárosban, hanem azért is, mert ez egy rendkívül szubjektív meghatározás. Az ételek minőségének, a kiszolgálásnak, az étterem berendezésének mind jól kell muzsikálnia, hogy az ember ezt a megtisztelő jelzőt ráakassza. De azért nekem is van jelöltem erre a címre. Nem messze a Keleti pályaudvartól egy mellékutcában működik a Rosenstein. Szerintem ő a legjobb. Pazar magyar konyha, egy tulajdonos, aki egyben nagyszerű séf, minőségi alapanyagok, remek felszolgálók, kellemes környezet, és mániákusan megkövetelt minőség. A tulajdonos, Rosenstein Tibor egy kiemelkedő séf, a család többi tagja pedig vezeti az éttermet, és vigyáz, hogy kint is minden olyan jól menjen, mint a konyhában. Szóval én rájuk adom le a voksom, mint a legjobbra.

 

Este van, és itt a vacsoraidő. Jó étvágyat kívánok magamnak, és már megyek is az étterembe.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!