NB2 logó
NB3 logó

Kedves Sárika!

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. június 16. péntek 14:17

Őszinte leszek, eddig nyugodtan tisztelhettem a magyar női „sportközgazdászokat” mert, hogy ilyenek nem léteztek. Aztán megjelent Ön kedves az mfor.hu oldalon, amikor megírta „Adósságba fullad a magyar NBI” című remekművét.  Alá is írta saját nevével, így aztán kétség sem férhet hozzá, hogy ki jegyezte ezt a kutyulmányt. Hozzászoktam a kivétel nélkül férfi „sportközgazdászok” évi rituáléjához, mikor nagyobbnál nagyobb baromságokkal örvendeztetik meg a magyar futballtársadalmat az általuk egyáltalán nem ismert, vagy félreismert klubbeszámolók alapján. Róluk már lemondtam, de maga egy új lélek ebben a sportközgazdászi posványban, így próbálok segíteni, hogy a jövőben elkerülhesse a silány írás vádját.

Szóval, az Ön cikkének a címe, már mint, hogy „Adósságba fullad a magyar NBI”, nemcsak félrevezető, de egy komplett baromság is. Miután én csak a Budapest Honvéd számairól tudok intelligensen írni, ezt teszem. Tehát nézzük a mi rendkívül jó anyagi helyzetben lévő klubunkat:

A vagyoni értékű jogok elszámolásával kapcsolatban az MLSZ az év vége előtt (2016. december hónapban) kötötte meg a szerződést az MTVA-val.  Ennek következtében az MLSZ és sportszervezetek között csak 2017. január hónapban került sor a szerződés megkötésére. Ezért ez az előleg a mérlegben a „vevőktől kapott előleg” soron kerül kimutatásra, mely összeg a Honvéd esetében 2016-ban 312 807 e Ft. Miután az eladósodottsági mutató az összes kötelezettség és a saját tőke hányadosa, így 2016-ban egy torz képet mutat a nagy összegű előleg kiutalása miatt, amely valójában nem is kötelezettség.

1.    Az NB I-es klubok javarészt a vagyoni értékű jogok után járó összegből, meccsnapi bevételből, játékos értékesítésből vagy kölcsönadásból származó bevételből, szponzori pénzből valamint a tulajdonosok tőke finanszírozásából gazdálkodnak. Mivel a futball sportszakma nem egy termelő vagy gyártó tevékenység, ezért más bevételi forrása nem is lehet a fentieken kívül.  A sportban ezek a bevételek saját bevételnek számítanak a speciális tevékenység jellegéből adódóan.

2.    A sportszervezet és az MLSZ között a vagyoni értékű jogok után járó összeg szerződésének megkötésének ideje a 2016/2017-es futball évben átcsúszott 2017. január hónapra. Ezért a csapatok az őszi bajnoksági idényben csak előleget kaptak az MLSZ-től, mely összeget számvitelileg a vevőktől kapott előlegek között kell kimutatni. Ez nem azt jelenti, hogy adósságot halmozott fel a klub. A számviteli szabályok szerinti mérleg tételek sorai nem a pénzügyi finanszírozást jelentik. Rövid lejáratú kötelezettségek között mutatjuk ki pl. a december havi bér és járulék költséget, melynek a pénzügyi teljesítése csak következő év január 10-ig esedékes. A futball sportszakmában a bér és járulék költség egy igen jelentős összeget tesz ki és ez nem azt jelenti, hogy nincs rá fedezet. Év végén a mérlegben a rövid lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni. Ugyanez vonatkozik a december havi áfa fizetési kötelezettségre is, ami szintén jelentős összeget tesz ki, melyet a mérlegben év végén a kötelezettség soron kell kimutatni. A fedezet az eszköz oldalon a pénzeszközök között található.

A mérleg tételeket globálisan szükséges vizsgálni, akkor tudunk egy cég pénzügyi helyzetéről elemzést végezni, nem pedig egyes mérlegsorokat kiragadva elemezni és egy torz képet kimutatni az adott cégről.

 

Nem a sportközgazdászkodás ellen kívánok keresztesháborút vezetni, csak szeretném, ha a magyar labdarúgás ellenségei nyíltan és valós tényekre alapozva mesterkednének megszüntetésünk érdekében. Elkövetünk mi elég szamárságot magunktól is, nem kellenek kibicek.

 

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

Élő közvetítés az átigazolási piac minden fejleményéről - NB1.hu

Magyarország - Féltucatnyi játékost küldenek el egy csapattól. Holman elmegy? Péntek 10.18: Herczeg András tervei A Loki vezetőedzője a Debrecen Televízió Köz-Ügy című műsorában elmondta, Danilovics helyett mindenképpen szerződtetni kell egy kapust, Osváth Attila (visszatért a Vasashoz, Angyalföldön kezdett) hiánya miatt jobb oldali védőt is igazolni kell, ráadásul ha Holman Dávid (Puskás Akadémia hívja) és Dusan Brkovics (a Vasas hívja) is elmegy, őket is pótolni kell.

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Búcsú Side-től
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1Ferencvárosi TC41
2Videoton FC38
3DVSC31
4Budapest Honvéd28
5Újpest FC26
6DVTK25
7Paksi FC24
8Puskás Akadémia FC23
9Vasas FC21
10Swietelski Haladás20
11Balmaz Kamilla Gyógyfürdő19
12Mezőkövesd Zsóry FC16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!