NB2 logó
NB3 logó

„Kapitányváltás”

KERINGER ZSOLT - 2017. október 22. vasárnap 13:34

Kedden este az MLSZ vezetése döntött Bernd Storck sorsáról és közös megegyezéssel menesztette a válogatott és az utánpótlás éléről is.

Bernd Storck kinevezésekor már megosztó személyiséggé vált az egész magyar foci társadalomban, ugyanis mindenki még Dárdai Pál sikereivel volt elfoglalva, hogy a padlóról felállította a válogatottat. Igaz ezek a mérkőzések sem voltak valami fényesek, ha megnézzük magát a mérkőzések egészét, de a vállalt pontokat hozta a Dárdai legénység. Azt már nem tudhatjuk mi lett volna, ha Dárdai marad, és vele miként jutunk ki vagy nem az Európa Bajnokságra és ott hogyan szerepelünk, de egyben biztos vagyok, hogy Dárdai Pali után Storck nagyon is jól nyúlt a csapathoz és talán senki nem vitatja el, hogy az EB-re rettentően összeszedett és eredményes gárdát hozott össze a szakmai stábbal. Halkan jegyzem meg, hogy Bernd Storck érkezését Dárdai Pál kezdeményezte.

A másik fontos dolog, amit meg kell említeni, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekben szerződtetett külföldi szövetségi kapitányok vagy klubnál edzők komoly harcot vívtak az úgynevezett magyar szakmával szemben. Egyszerűen a kinevezett személyt az első perctől kezdve valaki nagy „szaktudású” elkezdte kikezdeni, aztán jött a többi hozzáértő. Emlékezzünk csak Paolo Sousa esetére, akit szintén kiutált a magyar közeg. Rossi esetén is voltak „jóakarók”, most meg ugye benne is sokan látnak leendő szövetségi kapitányt. Aztán pár év múlva rájöhetett a nagyérdemű, hogy azok az edzők, akiket akkor rendesen kiutáltak más nálunk jegyzettebb bajnokságban sikeresek. A napokban már olyan elemzés is napvilágot látott, hogy azok a magyar edzők, akiket régen kiutáltak és hasonlóan elzavartattak is jobban teljesítettek, mint Storck. Nem akarom én megvédeni Storck kapitányt, mert azt hiszem, ezt megoldja saját maga is, ha szükséges, de talán el kellene gondolkodni egy kicsit mindenkinek és itt bennünket szurkolókat is beleértem. Storck és a szakmai stábja, amit elért nem szabad elvitatni és félek tőle, nem mostanában érünk oda nemzetközi szinten ahova vele eljutottunk. Persze előjön sok szurkolótól is, hogy Dárdai Palinak köszönhető az egész. Én ezzel így ilyen formában nem értek egyet, mert szerintem Pali borzalmasan nehéz szituációban kihozta ugyan a gárdát, de utána Storck saját szakmai stábjával és elképzeléseivel ment tovább és jutottunk ki az EB-re. Amennyiben megnézzük a két szakembernél felmerült neveket látható, hogy voltak eltérések, amelyek közül egyet emelek ki Kleinheisler László nevét. Azt hiszem nehéz ezzel vitatkozni.

Az Európa Bajnokság sikere után nagyon sokan már hittek a VB részvételben és nem maradtak a földön. A válogatott tekintetében Storck és csapata szerintem alapban a következő Európa Bajnokságra készült már és próbálta az ifjakat beépíteni a keretbe, aminek így utólag nézve áldozatává is vált. Ezt még tetőzte, hogy a stabil kerettagok közül többen sérüléssel is bajlódtak vagy bajlódnak napjainkban is.

Azt hiszem a VB selejtező előtt nyíltan az MLSZ-nek a szurkolók felé fel kellett volna vállalni, hogy mi is a valódi cél a következő sorozatot illetően. Ez nem történt meg, hanem a szakmai stábtól azt várta el, hogy úgy alakítsa a válogatott keretet és a játékot, hogy az a következő Európa bajnokságra ki tudjon jutni. Ezt így utólag már olvashattuk nyilatkozatokban. Ezen felül a sikerek ellenére továbbra is megosztó egyéniség maradt Storck. Az eredmények és a játék is változott az EB-n mutatotthoz képest, aminek egyenes következménye lett a szokásos magyar trend szerint az edző és csapata menesztése.

Szerintem itt sajnos nem kimondottan edzői kérdés van Magyarországon, hanem komoly szakmai hiányosságok mutatkoznak az utánpótlás képzésünkben, pedig borzasztóan komoly pénzek áramlanak a fociba magyar szinten. Ettől függetlenül nem tudunk felmutatni egy nemzetközi szinten jegyzett top játékost. A reménységeink, akikről itthon azt mondják tehetség az külföldön egy a sok közül és nem igazán látható, hogy kiemelkedik az ottani viszonyok között.

Szóval én azért szeretném megköszönni Storck és a szakmai stáb munkáját és eredményességét, mert a csapattal együtt egy életre szóló élményben lehetett részem az EB előtti és az EB alatti időszakban.

Az új szakmai stábnak, akit pedig az MLSZ választ sok sikert kívánok, és örök optimistaként bízom, hogy az „éjjel soha nem érhet véget”….

 

Hajrá Magyarország!

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!