NB2 logó
NB3 logó

Fizika

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. szeptember 23. péntek 13:14

Vannak bizonyos fizikai törvények, melyek akkor is érvényesülnek, ha ez az eredmény nem tetszik nekünk. Az egyik ilyen törvényszerűség az, hogy mi történik, amikor mindkét oldalon nyomást gyakorlunk valamire. Ellenkező oldali nyomást, amely a tárgyat mindkét oldalról ellenkező irányba szeretné elmozdítani. Ez jutott ma reggel eszembe, amikor kezdtem olvasni a szokásos merengéseket a negatív nézőcsúcsról, ami a hétközben lezajlott OTP Bank Liga fordulóban keletkezett. Merthogy az egyik oldalról óriási nyomás nehezedik azokra, akik az MLSZ adminisztrációját végzik, hogy legyen egy sikeres magyar nemzeti csapat. Legyen, és gyorsan legyen. A másik oldalon pedig a szurkolók ugyanakkor számon kérik, hogy miért nem sikeres a magyar klubfutball nemzetközi szinten. Többek között a tegnapi negatív nézőcsúcs is ennek a dichotómiának a következménye. Először is az év során többször megszüntetjük a magyar profi labdarúgást három hétre. Tesszük ezt azért, hogy ellentétben az európai gyakorlattal, több időt adjunk a nemzeti válogatottunknak a felkészülésre. Így megszakítjuk a bajnokságot, és megnehezítjük a klubcsapatok működését. Ezzel egy időben felébe vágjuk a várható nézőszámot. Kedd vagy szerda este fele annyian látogatnak egy mérkőzést, mint szombaton, vagy vasárnap. Utána megkérdőjelezzük, hogy miért oly kevés szurkoló jár az OTP Bank Liga mérkőzéseire, amikor a válogatott teltház előtt játszik. Hogy az extra idő segíti-e a válogatottat, vagy nem, én bizony nem tudom. De hogy sújtja a klubfutballt, azt igen. Nyomás innen, nyomás onnan. A fizika törvényszerűségét nem tudjuk megváltoztatni.

 

Szenzációs Lanzafame szabadrúgás gól, és fantasztikus kispesti szurkolás Debrecenben. Előtte pedig egy gólzáporos gőzelem városi riválisunk, az MTK ellen a Bozsik Stadionban. Akárhogy is nézzük, ez egy nagyon jó hét volt. Először azt hittem, hogy a hangos debreceni szurkolás csak a hazai csapat szurkolóitól származhat, hiszen a riporter csak 30-40 Honvéd szurkolóról beszélt. De amikor megértettem a dalok szövegét, akkor világossá vált, hogy a mieink szurkolták le a sokszoros többségben lévő debrecenieket. Nem vitatom, nekünk több okunk volt ünnepelni. Ettől függetlenül jó volt érezni azt a lelkesedét, amiben ott levő szurkolóink részesítették csapatunkat. A csapat nevében is köszönjük! A kevés több volt. Remélem, szombaton nagyon sokan fogjuk bíztatni csapatunkat a bajnokesélyes Videoton ellen. Hátha sikerül meglepni őket Marco Rossi tanítványainak. Melyik másik magyar csapat mondhatja el magáról, hogy az odaadással, a hajtással, a futással, a lelkesedéssel sosincs baja? A csapat megérdemli, hogy a szurkolók a Bozsik Stadion székeit is megtöltsék.

 

Az utóbbi időben Magyarországon is téma lett magyar felmenőkkel rendelkező skót, ausztrál, amerikai, román, osztrák, és más nációk gyermekeinek honosítása. Miért? Hogy játszhassanak a magyar válogatottban. Erre van precedens, Svájc válogatottja nagyjából albánokból meg koszovóiakból áll, megspékelve egy-egy svájcival. Franciaország is egy jó példa, Németországban pedig a német válogatott török sztárja nem énekli a német himnuszt. Minden tiszteletem a magyar felmenőkkel rendelkező külföldieknek, és örülök, hogy magyar szív dobog a mellkasukban. De nem szeretném, ha ők képeznék a jövő magyar válogatottját. Tudom, tudom, az eredmény számít, az a legfontosabb. De hosszú távon a honosítottak semmivel sem járulnak hozzá a magyar labdarúgás fellendítéséhez. A folyamat kimondottan rossz példát mutat a feltörekvő magyar labdarúgóknak, és megkérdőjelezi az ő odaadásuk ésszerűségét. Imádom az amerikai sportokat, és a sokszínű, sok nemzetiségből származó amerikai sportolókat. De Magyarország nem Amerika, még csak nem is Belgium. Ezen jó lenne elgondolkodni.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!