NB2 logó
NB3 logó

Fegyelem

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. január 20. péntek 10:04

A magyar labdarúgó társadalom nagy érdeklődéssel kísérte a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának két legutóbbi döntését. A Fegyelmi Bizottság 1 illetve 2 millió forintra büntetett két sportszakembert az elmúlt hetekben a médiában tett kijelentéseik miatt. Mind a szurkolók, mind az OTP Bank Liga klubjai egyértelműen helytelen döntésként reagáltak az FB döntésére. Miután jogerős döntés még nem született, természetesen nem tudjuk, hogy fellebbezés esetén a fent említett döntések jogerőre emelkednek-e. De én nem is erről szeretnék írni, hanem egy általánosabb kérdésről az MLSZ FB fegyelmi gyakorlatával kapcsolatban.

 

Mindannyiunk érdeke, hogy pontosan tudjuk, hogy a sporttársadalomban hol ér véget a szabad szó, és hol kezdődik a büntethető vélemény. Ez a vonal szerintem ma nem világos és egyértelmű, sem a szabályozás, sem a gyakorlat alapján. A szabad szó minden demokratikus társadalom vagy szervezet legnagyobb értéke. Ezért úgy gondolom, maximális szabadság jár azoknak, akik véleményüket akarják kinyilvánítani akárkivel szemben. Ebbe a megfogalmazásba minden negatív vélemény belefér. Vegyük a sportszakembereket, a játékosokat, a játékvezetőket, vagy magát az MLSZ-t. Ezeknek a fent megnevezetteknek el kell bírni minden szidalmat, negatív véleményt, és az ocsmány beszédet is. Aki nem bírja a meleget, ne jöjjön a konyhába.  Nevetséges lenne az a szituáció, ahol politikusokat, közéleti szereplőket, és a római pápát nyugodt lélekkel lehet szidni Magyarországon, de a játékvezetőket, vagy a Magyar Labdarúgó Szövetséget nem, mert ez állítólag megrendíti az emberek bizalmát a labdarúgás döntéshozóiban. Véleményem szerint a Magyar Labdarúgó Szövetségnek vagy a Fegyelmi Bizottságnak nyilvánvalóvá kellene tenni álláspontját, hogy a labdarúgásban résztvevők szidalmazásáért büntetés nem jár.

 

Ugyanakkor a fent említett elv csak az első paragrafus. Merthogy vannak dolgok, amiért igenis büntetni kell. A labdarúgás egy gyönyörű sportág, nemcsak a legnépszerűbb, de szerintem a legszebb is a világon. Minden, ami a játék integritása ellen irányul, egy halálos veszély a sportágra. Az egyik ilyen, talán legevidensebb veszély a mérkőzés eredményeinek vagy történéseinek illegális befolyásolása. Én nagyon bízom abban, hogy ez a jelenség jelenleg nem létezik az OTP Bank Ligában. De vannak más veszélypontok is. Véleményem szerint teljesen rendben van, ha valaki azt sugallja, hogy Kovács bíró tehetségtelen, lusta fráter, akinek nem lenne helye az NB I-ben. Hogy a múlt héten két olyan büntetőt ítélt meg, amelyet még egy vak ember sem tartana jogosnak. Vagy a spori nem tudja a les szabályt, és a csapat méteres lesről kapta a gólt. Hogy a spori hülye és tehetségtelen. A fenti vélemények egy ember képességeit bírálják, és ezért én elfogadhatónak tartom a szólásszabadság nevében. De abban a pillanatban, amikor valaki azt sugallja, hogy egy játékvezető úgy lép a pályára, hogy ő befolyásolni fog egy mérkőzést, akkor megállj van a szólásszabadságnak. Ha azt mondjuk, vagy sugalljuk, hogy egy játékvezető becstelen, és egy csapat ellen vagy egy csapat mellett lép fel, az egy teljesen más ügy. Ha valaki azt mondja, hogy valamilyen játékvezetői összeesküvés tartja vissza csapatát az eredményességtől, vagy ha valaki meggyanúsítja a játékvezetőt, az MLSZ-t, vagy akármely másik résztvevőt ilyen becstelen hozzáállással, akkor az magát a játékot rombolja, és a szurkolótáborban úgyis meglévő paranoiát erősíti. Ezek bizony keményen büntetendő cselekmények.

 

Az MLSZ szabályzatai, beleértve a Fegyelmi Szabályzatot is, jogi nyelven íródtak. Ez persze érthető, de sok esetben nem segítik a hasznos útmutatást. Én a helyükben világosan kimondanám, hogy a szidás, a kritika, még a durva, ordenáré kritika is a szólásszabadság védelme alatt áll. Viszont minden olyan megnyilvánulás, amelyet nem támasztanak alá tények, amely hamis, és amely azt sugallja, hogy a labdarúgó társadalom valamelyik résztvevője csal, jogtalanul befolyásolja az eredményeket, vagy hadjáratot folytat, netán összeesküvést szervez valaki vagy valami ellen, teljes mértékben elfogadhatatlan, és súlyos büntetést von maga után. Gondolom, ha világossá tesszük a fent említett két jelenség közötti különbséget, és hogy miért nem kell büntetni az egyiket, és miért a másikat, akkor talán nem is lesz szükség büntetésekre, mert az elv logikája vitathatatlan.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!