NB2 logó
NB3 logó

”Egy hétvége Krakkóban”

KERINGER ZSOLT - 2016. április 10. vasárnap 19:30

Pénteken reggel útra keltem, hogy meglátogassam a válogatott védőt Guzmics Richárdot Krakkóban. Már induláskor tudtam, hogy Ricsi sérülése miatt nem fog játszani, de úgy gondoltam ott a helyen a péntek esti mérkőzésen. Ricsi csapata nagyon komoly nehézségekkel küzd az utóbbi hónapokban és bíztam benne, hogy talán most sikerül végre elmozdulni és a helyes utat megtalálni a csapatnak. 

Ricsinek a meccs kapcsán külön feladata volt, mert a szurkolókkal találkozott a meccs előtt és a szünetben is. Nagyon sok szurkolóval beszélgetett és kértek tőle autogramot. Látható volt, hogy mennyire kedvelik a szurkolók és elismerik eddigi játékát és hozzáállását. Bár lehet, elfogult vagyok vele szemben, de jó volt látni, hogy egy magyar játékost egy idegen országban is elfogadnak, sőt meg merem kockáztatni valódi „sztárként” kezelik. Ricsin azonban látható volt, hogy nem szállt el magától, és ahogy megszokhattuk tőle szerényen állta a kihívásokat. Közben egy magyar stáb is megérkezett a mérkőzésre, akik kimondottan Ricsivel foglalkoztak a hétvégén. Gondolom erről lesz majd bővebb beszámoló is.

Fiatal kora óta ismerem Ricsit és még igazából nem emlékszem arra, hogy mikor néztünk együtt így bajnoki mérkőzést, mert Ő mindig a pályán volt. Fura volt, amikor leültünk a lelátóra, de Ricsi a sípszót követően teljesen a meccsre koncentrált, mintha a pályán lenne. Érződött rajta a feszültség, és amikor a vendégek előnyhöz jutottak még jobban éreztem, borzasztóan nagy tehetetlenséget éreztem rajta, hogy nem tud segíteni a társaknak. Aztán jött a második félidő és Jovic góljánál úgy örültünk, mintha bajnokságot nyert volna a Krakkó. A stadionban hangrobbanás, mert végre a hazai csapat vesztett helyzetből tudott egyenlíteni. Ekkor minden megváltozott pályán és pályán kívül is. A csapat régen látott elánnal küzdött, míg a szurkolók űzték, hajtották a gárdát, melynek eredményeként a 92. percben felcsillant az esély a győzelemre. A tizihez a csapat egyik ikonja állt, de borzasztóan gyenge megoldást választott, így maradt a végén a döntetlen. Ricsi percekig nem tudott szóhoz jutni, mert átérezte a helyzet minden aspektusát.

Az elmúlt évben a hazai meccseken átlag 15-25 ezer szurkoló volt, de a mostani meccsre is közel 11 000 szurkoló látogatott ki, ami ismerve a csapat jelenlegi helyzetét igen becsülendő. Érezhető volt, hogy minden pillanatban továbbra is sokan kitartanak a csapat mellett még így is, hogy jelenleg nagyon nehéz helyzetben vannak. Azt hiszem ez is egy jó példa arra, hogy nem csak akkor kell a csapat mellett ott lenni, amikor megy a szekér, hanem ilyenkor, amikor tényleg nagy szükség van a támogatásra. Krakkóban az úgynevezett „B-közép” kb. 5000 fővel a meccs kezdetétől a lefújásig megállás nélkül szurkolt és külön koreográfiát is készítettek, ami szintén szenzációs volt.

Este felmentünk az egyik szponzorhoz és több órán át elemeztük a jelenlegi helyzetet, melyből kitűnt, hogy nagyon sok feladat vár a csapatra még, hogy végre a régi irányba kerüljenek, de egyet éreztem mindenkin, akik ott voltak, hogy életük a Wisla Krakow.

Szombat reggel korán kelés és indulás edzésre, mert kedden újabb megmérettetés vár a csapatra várhatóan Ricsivel a soraiban. Az edzőközpont egy 30 perces utazásra van Ricsi lakásától, ahol minden feltétel megadatott egy profi csapat sikeres szerepléséhez. Az edzőközpont egy csodás helyen található, ahol mind a pályák, a kiszolgáló helyiségek professzionális. Látszik, hogy Lengyelországban komolyan gondolják a labdarúgás fejlesztését és nagyon sokat tesznek érte. A játékosoknak tényleg minden feltételt próbálnak megteremteni a sikeres szereplés érdekében. Persze tudjuk, hogy ettől még lehetnek nehéz időszakok egy csapat életében, amit jelenleg a Wisla Krakow is átél, de biztos vagyok benne, hogy ezen átmeneti nehézségen hamarosan túllépnek, és újra fényesen csillog majd a ”fehér csillag” a város felett az égen.

Ricsi 2014. őszén érkezett Krakkóba és talán nem tekinti senki nagyképű megnyilvánulásnak, de hasonlóan Dárdai Pali és Király Gábor németországi szerződtetéséhez a magyar foci jó hírnevét erősíti Lovrancsics Gergővel, Nemanja Nikoliccsal és Kádár Tamással együtt, mely eredményeként Lengyelországba egyre több magyar focista tud szerződni. Én azt éreztem egész hétvégén, hogy Ricsit mind Krakkóban, mind a szurkolók, mind pedig a csapatnál tisztelik és szeretik.

Bizakodom, hogy a jövőben is hasonló lesz Ricsi megítélése és végre a csapat is elindul felfelé és a következő szezonban a múltjának megfelelően fog szerepelni.

Ricsinek pedig külön is kívánom, hogy ott legyen Bernd Storck kapitány keretében és amennyiben játéklehetőséget kap az Európa Bajnokság mérkőzésein, hasonlóan kimagasló teljesítménnyel, mint a norvégok ellen tudja segíteni a válogatottat.

Hajrá MAGYAROK!
Irány Franciaország!

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!