NB2 logó
NB3 logó

„Debütálás előtt, utánpótlás, koreó”

KERINGER ZSOLT - 2018. március 20. kedd 08:18
Régen osztottam meg gondolataimat, de ennek elsődleges oka talán az volt, hogy az elmúlt időszakban a magyar fociban nem sok örömteli esemény jutott a szurkolóknak. A téli szünetben sem igazán lehetett arról olvasni, hallani, hogy valóban előrelépés mutatkozik. Választottunk egy új szövetségi kapitányt, akinek a sajtója eddig kiváló, ami persze az itthoni környezetben meglepetésként ért, mert az előző kapitány vonatkozásában már a kezdeteknél ellenszenv mutatkozott. Aztán az eredményeket, amiket elért azt sem igazán neki és szakmai csapatának köszönte meg a publikum. A VB selejtezők kudarca pedig beindította a jó magyar mentalitást, aminek a végén elüldözte mindenki. Persze ezen ennyi idősen már nem is lepődik meg az ember, mert ez a mi kis magyar valóságunk. A 10 millió magyar edző országában  minap olvastam, hogy az egyik játékos miért is nincs a keretben hozzászólást. Mosolygással töltött el, mert ahogy elnézem simán mondhatjuk újra „apa kezdődik”, vagyis mindenki szakért pedig az új szövetségi kapitány még egy mérkőzést sem dirigált. Georges Leekens kapcsán nem titkolom meglepetésként ért a kinevezése és nem tudom mennyivel lesz hatékonyabb az elődjeinél, de én a bizalmat mindenképpen megadnám részére. Sajnos itthon egyszerűen úgy érzem senki nem fog tudni eredményesen tevékenykedni, mert előbb vagy utóbb, de biztos kikezdi valaki. Az új kapitány által kiválasztott szakmai stáb közreműködésével bízom benne, hogy talán sikerül újra kijutni egy nemzetközi eseményre, de legyünk reálisak és valljuk be ehhez a csillagok állásának is úgy kell alakulnia. Azt hiszem az elmúlt napokban megfogalmazott Csányi elnök úr önkritikus megnyilvánulása is mutatja, hogy valami félre ment, de legalább egyszer ezt is valaki bevallja, ami számomra értékelendő. Igaz ezzel jelen pillanatban sokra nem megyünk, de egy biztos el kell kezdeni a felesleges ágakat levagdosni és csak azokat meghagyni, amelyek életképesnek bizonyulnak. Márciusban két barátságos mérkőzés lesz a válogatott életében, amely kapcsán csak remélni tudom, hogy amennyiben nem győzelmek lesznek attól még nem indul el a lavina ahogy szokott és jönnek a fanyalgók azzal „ugye én megmondtam”.
 
A realitásokat, ami a mai magyar labdarúgó közeget körülveszi nagyon kevesen akarják észrevenni és azt próbálják elhitetni mindenkivel, hogy mi nemzetközi szinten képesek vagyunk komoly eredményeket elérni. Én ezt nem így látom. A magyar fociba és az infrastruktúra fejlesztésbe az elmúlt években rettentően sok pénzt pumpáltak bele kormányzati szinten. Én remélni tudom, hogy elsődlegesen az volt a cél, hogy a magyar foci felzárkózzon legalább az európai közép szintre. Ma már látható, hogy az eddigi erőfeszítések is kevésnek bizonyultak a folyamatos fejlődésnek. Úgy látom, hogy amennyiben előre szeretnénk lépni úgy a jelenlegi sikeres beavatkozásokat értékelve nem csak a klubok szinte ellenőrizetlen felhasználású támogatására kell összpontosítani, hanem azok valós alapú kiértékelésére is. Ami eddig szerintem bizalmi alapon ment és reménykedett mindenki, hogy jó az irány az  akadémiai rendszerben, ma már látható nem igazán jött be, ugyanis „szövegelésen” kívül az eredmények nem mutatkoznak. A tehetségesebb fiatalok pedig inkább a külföldi utánpótlás központokba mennek és próbálnak fejlődni és profi labdarúgóvá válni. Az akadémiai rendszer újra gondolása, a szakmai ellenőrzések, kiválasztási rendszer nemzetközi szintű elindítása most már elkerülhetetlen. Amíg sok esetben az alapján van egy gyerek a csapatban, hogy milyen „háttere” van és nem a teljesítmény az első addig az utánpótlás képzés halálra van ítélve. Csak egy apró példa nálunk komolyabb külföldi utánpótlás helyeken a szülők az edzésekre nem mehetnek vagy az edzőmeccseket csak távolról nézhetik és az edzővel nem is kommunikálhatnak. Egy kapcsolat van az utánpótlás igazgató! Persze ott nem 15-20 gyerek futkos az edzéseken! Nálunk ugye tudjuk, hogy miként működnek ezek, ami abszolút ellenkezik minden szakmai elvárással. Olyan utánpótlás edzőkre van szükség, akikre a fiatalok tényleg fel tudnak nézni, mert sajnos ezekből nagyon kevesen vannak a foci körül itthon. Amikor én fiatal voltam, akkor az utánpótlás a falvakban grundon focizó gyerekekre is épített, amit ma egyszerűen nem akarunk kiaknázni. Rettentően sok tehetséget lehetne a falvakból felépíteni és a profi foci irányába terelgetni, nem pedig az infokommunikáció eszközeinek irányába vinni. Persze ehhez sok megszállott szakembere van szükség, akik tényleg azért dolgoznak, hogy a magyar foci újra régi fényében csillogjon.
 
A szurkolók tekintetében Csányi úr nyilatkozata reményt adhat az esetleges változásokra és mind az ultra, mind a sima szurkolók részére elérhetővé válhatnak azok az igények, amelyek eredményeként a szurkolók megbecsülése, kiszolgálása végre mindenki számára elemi érdekké válik és a meccseken a hangulatot elősegítő „látványelemek” visszatérhetnek, melyet követően újra megtelnek a stadionok. Persze ehhez szükséges a magyar foci szakmai fejlődése is, de erről már nem a szurkolóknak kell tenniük, hanem azoknak, akik képesek és tényleg ezt akarják, nem pedig a zavarosban kihasználni az adott pillanatot a saját boldogulásukra.
 
Hajrá Magyarok!
 
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!