NB2 logó
NB3 logó

Csepel

KERINGER ZSOLT - 2016. április 10. vasárnap 19:33

Egy igaz szurkoló, amikor e Földre leszületik és csapatot választ az örökéletű döntés, amit semmi és senki nem vehet el tőle, nem változtathat meg. Én Haladás szurkolónak születtem és örökké az maradok sok-sok szombathelyi társammal együtt.

A múlt héten Guzmics Ricsinél voltam Wisla Kraków meccsen és szerencsésnek vallhatom magam, hogy személyesen is megtapasztalhattam egy másik ország szurkolótáborát és annak értékeit.

Úgy éreztem és érzem ma is, hogy egy csapatnak szurkolni és a szurkolói élet részese lenni egy életforma, amit nem lehet egyik napról a másikra parancsszóval valakinek meghatározni, hogy mostantól Te vagy az igazi szurkoló! Pedig láthatjuk ma Magyarországon erre is van példa méghozzá ott, ahol soha senki nem gondolta volna a Fradinál!  Magyarországon sajnos bizonyos körökben évek óta egy téveszme és sok esetben teljesen alaptalan és tévúton megfogalmazott és mesterségesen gerjesztett szurkoló ellenes hangulat alakult ki. Olyan misztifikálása lett már a szurkolói társadalomnak, aminek jelen eredménye az, hogy akik szurkolnak és a B-közép tagjai azok mind vagy bűnözők, vagy Szőllősi szavait idézve „elmebetegek”. Amikor az MLSZ, a Rendőrség illetékeseivel is egyeztettünk az elmúlt hónapokban érezhető volt a szurkolókkal szembeni előítélet, amit ott a megbeszéléseken és most is szeretnék visszautasítani. Azok, akik kijárunk meccsre és szurkolunk és utazunk mindenhova a csapatunk után azokat inkább becsülni kellene és együttműködni velük. Tény, hogy azoknak a szurkolóknak, akik nem a szurkolásra összpontosítanak tényleg nincs helyük a meccseken, de nézzünk már utána, mennyire vannak valós szurkolói balhék? Amikor a rendőrségi egyeztetés volt ott is külföldi példák voltak! Azt hiszem ez is önmagáért beszélt, vagyis tényleg valós veszedelem a szurkolói társadalom országunkban?

Véleményem szerint nem! Ami a Ferencvárosnál megy pedig egyszerűen abnormális. Ma kézzel vezérelt szurkolótábor van a Fradi hazai meccsein, amit jól mutat az, ami  hétvégén Csepelen történt! Véleményem szerint mesterségesen fent lehet tartani egy ilyen rendszert egy ideig, de hosszú távon nem! Mindenki tudja, mi történik a Ferencvárosnál és már nálam sokkal szakavatottabb Fradi ikonok is utaltak arra, hogy rossz irányban mennek a dolgok! Én nagyon bízom benne, hogy talán a CSEPEL-en történtek végre kinyitják azok szemét, akik eddig nem akartak igazán látni és hallani! Respect a Csepelen szurkolóknak!

Elindultak a stadion építések, végre normális emberi körülmények alakulnak ki szinte minden első osztályú csapatnál, közben a válogatott kijutott 44 év után az Európa Bajnokságra, és akkor a magyar bajnokság első osztályának nézőszáma egyszerűen a szégyen kategóriájába süllyedt. Ott voltam Dunaújvárosban a meccsünkön és sírva fakadt az ember, hogy 380 néző volt. Gyermekkoromban a mi ifi meccsünkön többen voltak!

Azt hiszem, az MLSZ által az elmúlt években indított abnormális szurkoló ellenes döntéseket azonnali hatállyal újra kell gondolni és olyan személyek kezébe kell adni az irányítást és a döntéshozatalt, akik tudják és értik is hogyan kell és lehet szurkolókat megbecsülni, elfogadtatni és kiszolgálni! Szurkolói kártya ma is él és, ha kell „fegyverként” használhatják a klubok, ha nem akarnak szurkolókat egy meccsen. Lásd a következő Fradi meccs kapcsán kiadott közleményt! Szánalmas és egyben elszomorító, ami megy kis hazánkban a szurkolókkal szemben és az legyen ultra vagy sima szurkoló! Mindenkit elüldöznek lassan a pályák mellől, mert erre a tortúrára és mesterségesen gerjesztett feszültségekre senki jóérzésű embernek nincs szüksége! Úgy viselkednek egyesek, hogy amiről nem beszélünk az nincs, pedig jelzem van, és vannak valós gondok amiket meg kellene oldani, de így nem fog sikerülni! Most mindenki a válogatott sikere mögé bújva magyarázza, hogy milyen ”okosságokat” tettek a magyar fociért. Csak emlékeztetek mindenkit a pótselejtező előtt milyen megnyilvánulások voltak Bernd Storck-al szemben, aztán utána mindenkitől jött a fényezés! Egyből a ”szélkakas” elkezdett forogni! Most ugyan ezt érzem az EB előtti hangulatból, aztán amennyiben nem lesz eredmény, jönnek majd a ”megmondó” emberek!

Észhez kellene térni és az élet valós történéseire és lehetőségeire építve kellene végre a szurkolói társadalom mellé állni és kiszolgálni! Az emberi nagyság abból is érezhető valakinél, ha valaki elismeri a hibáját és próbál változtatni!

Hajrá MAGYAROK!

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
A szünetben
KERINGER ZSOLT
Tavasz 2017
TABELLA
1Videoton FC44
2Budapest Honvéd FC41
3Vasas FC38
4Ferencvárosi TC38
5Paksi FC33
6Swietelsky Haladás32
7Mezőkövesd Zsóry FC31
8Újpest FC31
9MTK Budapest FC26
10DVSC-TEVA24
11Diósgyőri VTK21
12Gyirmót FC Győr16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!