NB2 logó
NB3 logó

Cél és eszköz

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. december 09. péntek 18:28

A cél szentesíti az eszközt, mondják sokan. Én ebben sosem hittem, mert mind az eszköznek, mind a célnak vállalhatónak kell lenni. Az eszköznek hasznosnak kell bizonyulnia, és elérni a célt. A cél pedig tisztességes kell, hogy legyen. Ha az eszközt a cél elérése után szégyellnünk kell, az bizony nem elfogadható. Az sem, amikor a célt olyan eszközökkel kívánjuk elérni, amelyek teljesen hatástalanok. Ma egy ilyen célról és eszközről írok.

 

Az elmúlt években a szurkolói viselkedés, a szurkolói magatartás, a szurkolói rigmusok sok problémát okoztak nemcsak a magyar kluboknak, de az MLSZ-nek, és minden tisztességes, mérkőzésre járni kívánó szurkolónak. Volt, aki nem foglalkozott ezzel a jelenséggel. Én bizonyosan nem tartoztam ezek közé. Minden fegyvert bevetve, még akkor is, amikor a veszteségek miatt mások őrültnek tartottak, meggyőztük szurkolóinkat, hogy a rasszista, antiszemita, antiroma, homofób jelenségek nem a Bozsik Stadionba valók. Mi ennél sokkal többre becsüljük szurkolóinkat.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség a fenti eredményen felbuzdulva elhatározta, hogy a csúnya, ahogy a Fegyelmi Bizottság jellemzi, „ordenáré” beszéd sem való a futballpályákra. Magával a gondolattal egyet lehet érteni, hiszen én sem szeretem, amikor csúnya szavakkal illetik a játékvezetőt, az ellenfelet, klubvezetőket, vagy akár a Magyar Labdarúgó Szövetséget is. Az ilyen magatartás megváltoztatása érdekében az MLSZ szankciókat alkalmaz azon klubok ellen, melyeknek a szurkolói mérkőzés közben trágár szavakkal illetnek valakit. Ez a gyakorlat már elég régi, és most érdemes megvizsgálni hasznosságát, magát az eszközt, és hogy az eszköz vajon hozzájárult-e a legkisebb mértékben is a cél eléréséhez. Mert ha nem, gondolom, akkor talán érdemes lenne más, hasznosabb irányba fordulni.

 

Amikor a többség támogatásával meg akarunk szüntetni egy általunk károsnak gondolt gyakorlatot, akkor igencsak javasolt megvizsgálni, vajon a rendezvényen résztvevő nagy többség egyetért-e azzal, hogy mit és hogyan csinálunk. Az MLSZ eddigi gyakorlata az volt, hogy a csúnya beszédet skandáló szurkolók klubját keményen megbüntették. Ezt a gyakorlatot a rasszista megnyilvánulások elleni harcból vették át. Ott működött, mert mind a klubok vezetői, mind a nagy többség egyetértett azzal, hogy a rasszista, antiszemita, huhogó jelenségeknek nincs helye a stadionokban. Ez az érzés nagy segítség volt olyan kluboknak, mint például a Budapest Honvéd, amely komolyan vette ezt a feladatot. Nem túl nehéz egy olyan embert meggyőzni igazadról, aki a szíve mélyén tudja, hogy amit kérsz, az helyes, és amit ő tesz, az nem. Meggyőzéssel, büntetéssel, jegyáremeléssel, kitiltással, szektor bezárással sikerült megszüntetni a rossz gyakorlatot a Bozsik Stadionban.  

 

S akkor most jön az MLSZ új célja. S akkor most vizsgáljuk meg, mi a nagy különbség a két eset között. A rasszizmus elleni harcot támogatta a FIFA, az UEFA, az MLSZ, a klubvezetők, az edzők, a játékosok, és minden tisztességes néző. Rendben. Jó cél, jó eszköz, jó eredmény. Most pedig nézzük meg, ki támogatja a csúnya beszéd elleni harcot? Az MLSZ. És még ki? Senki. Bizony, senki. Még azok sem, akik egyetértenek velem abban, hogy sokkal kellemesebb lenne a mérkőzés káromkodás nélkül. Szóval támogatottság zéró.

 

Akkor most forduljunk magához az eszközhöz. Százezrekre büntetik a szerencsétlen klubokat. Megtehetik, mert a klubok semmilyen legális védelmet nem élveznek. De van ennek a gyakorlatnak akármilyen eredménye? Nincs. A klub kifizeti, vagy bezárnak egy szektort, emelik a jegyárakat, felbosszantják a szurkolókat, és elüldözzük a törzsközönséget. Különben egyáltalán nem igaz, hogy a családi szektorban helyet foglaló terhes anyákat elriasztja egy pár káromkodó bekiabálás, ami ugyan teljesen fölösleges, de kétségkívül belefér az utca népének szótárába. Ennyi büntetés, ennyi fölösleges tevékenység, ennyi gerjesztett harag, ennyi nézőriasztó intézkedés, s mindez eredmény nélkül.

 

Akkor mit tegyünk? Mondjuk, hogy az ordenáré belefér a szótárba? Egyáltalán nem. Lassan, türelmesen, kényszer, fenyegetés és büntetés nélkül rá kell venni a szurkolói csoportokat, hogy tiszteljenek meg minket a futballszentélybe való buzdítással. Győzzük meg őket, hogy mindenkinek jobb lenne, ha a buzdítás nemcsak nagyon hangos, hanem nagyon pozitív is lenne. Persze egy szabad országban mindenkit lehet szidni, de talán több tiszteletet kérhetünk azok számára, akiket legkevésbé szeretünk. Ezt a gyakorlatot szerintem mindenki támogatná. A mostani „labdarúgó büntető törvénykönyv” fentiekre vonatkozó szakaszait pedig dobjuk oda, ahova valók. A labdarúgás szemétdombjára a trágár beszéddel együtt.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!