NB2 logó
NB3 logó

Büntetés és hit

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. október 28. péntek 11:16

Nem kell feltétlenül büntetőjogásznak lenni ahhoz, hogy az ember megértse az erkölcsi motivációt a büntetés mögött, meg a büntetést kísérő alapvető követelményeket. A legfontosabb talán az, hogy a büntetett érezze a büntetés jogosságát, annak arányosságát, meg persze az, hogy a büntetés segítsen megakadályozni a nemkívánatos tett ismétlődését. Szintén fontos a társadalom és a büntettet személyt körülvevő környezet egyetértése a büntetés kiszabásának szükségességéről. A fenti elvek alkalmazása nélkül a büntetés minden valószínűség szerint fölösleges, buta, és általában igazságtalan is. S most, ezen elvek ismertetése után, szeretném egy konkrét példán keresztül bemutatni a fenti megállapítások működését.

 

2006-ban, amikor átvettük a Budapest Honvéd működtetését, talán semmi sem lepett meg annyira, mint a lelátókon dúló rasszizmus, antiszemitizmus, cigányellenesség, homofóbia, és általában a mindenféle jó ízlést mellőző viselkedés. Nem várok semmilyen elismerést, de állítom, szerepvállalásunktól kezdve senki sem tett többet a fenti jelenségek ellen, mint klubunk menedzsmentje. Valaki majd egyszer kiszámolja, hogy a kurázsi mibe került nekünk támogatásban, forintban, szurkolói lojalitásban, és minden másban. Egyáltalán nem bántuk meg. Volt egy erkölcsi imperatíva, amit mi teljesítettünk. Valami helytelen volt, és hallattuk a hangunkat. Most viszont kell egy pár szót ejtenünk a ló másik oldalán látható jelenségről, ami szintén nem helyes.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség orrba-szájba bünteti a klubokat a csúnya beszéd ürügyén. A megadott ok az ellenfél, az ellenfél vezetőinek, játékosainak, a játékvezetőnek, vagy az MLSZ-nek a szidalmazása egy klub szurkolói részéről. Ez a gyakorlat ezer sebből vérzik, és nem szolgálja a magyar labdarúgás érdekét.

 

S akkor jön a következő kérdés: Hemingway Úr, maga támogatja a mocskos beszédet a lelátón? Nem szeretné, ha ez megszűnne? Nem, nem támogatom a mocskos beszédet, és nagyon örülnék, ha megszűnne. Ez mindenkinek jó lenne. De… És akkor itt jön a de. A gyakorlat első és legnagyobb baja, hogy ekvivalenciát teremt a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd gyakorlói, és azok között, akik melegebb éghajlatra küldik a játékvezetőt. Ez a legnagyobb bűne a gyakorlatnak. A következő problémát a büntetés visszatartó erejének teljes hiánya okozza. Tényleg van, aki azt hiszi, kevesebbet káromkodnak a lelátón most, mint tíz éve? A harmadik problémát azok a milliók okozzák, amit az MLSZ ilyen büntetés címén elvon a kluboktól. Kinek jó ez? Aztán ott van a támogatottság. Ki támogatja ezt a gyakorlatot? Nincs klub, amely egyetértene vele. Gondolkozzunk! Én mindig a lehető legkeményebben léptem fel azok ellen, akik kirekesztő módon gyaláztak más fajokat, vallásokat, kisebbségeket. Sohasem kutattam az árát. De ehhez hinni kell a saját igazságomban. Hinni kell, hogy helyesen cselekszem. Hinni kell, hogy a lelátó népének egy része a labdarúgás, vagy klubunk ellensége. De ebben én most nem hiszek. Csak azt látom, hogy amíg a hivatalos retorika sürgeti minél több szurkoló visszatérését a lelátókra, addig ellenséges jelenségként reagálunk azokra a megnyilvánulásokra, amelyek ugyan bevallottan nemkívánatosak, de nem akadályozzák labdarúgásunk fejlődését és kizárólag a szurkolók és a klubok piszkálására alkalmasak. Miért, és még meddig?

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
A szünetben
KERINGER ZSOLT
Tavasz 2017
TABELLA
1Videoton FC44
2Budapest Honvéd FC41
3Vasas FC38
4Ferencvárosi TC38
5Paksi FC33
6Swietelsky Haladás32
7Mezőkövesd Zsóry FC31
8Újpest FC31
9MTK Budapest FC26
10DVSC-TEVA24
11Diósgyőri VTK21
12Gyirmót FC Győr16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!