NB2 logó
NB3 logó

Bajnokok

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. május 30. kedd 14:08

Nem akármilyen két hét telt el legutóbbi blogom írása óta. Egy ragyogó mérkőzésen legyőztük a minőségi játékosokból álló Debrecent, majd egy gigantikus csatában nyertünk a Videoton ellen is a bajnoki döntőnek beillő utolsó fordulóban. Ki gondolta volna? Bíztam a nemzetközi kupa indulásban, a dobogóban, vagy a kupa sikerben, de a bajnokság megnyerése csak egy merész álom volt. De játékosaink és edzőink egy pillanatra sem foglalkoztak az esélyekkel, csak győzni akartak. Sikerült. Legőszintébb gratulációm csapatunknak, Marco Rossi-nak, Cosimo Inguscio-nak, Nagy Pistának, Tóth Ivánnak, és annak a több tucat embernek, akik munkájukkal lehetővé tették az eredményt. Szeretnék külön gratulálni Davide Lanzafame-nak, aki nálam messze az NB I legjobb és leghasznosabb játékosa volt, gólkirályunknak Eppel Mártonnak, az év felfedezettje címet elnyerő Zsótér Donátnak, és Marco Rossi-nak, az év edzőjének. Meg persze külön köszönet Gács Pálnak, a Honvéd első emberének, aki 11 éve vezeti csendben a 2016/2017-es szezon legjobb csapatát.

 

Nagy érvágás Marco Rossi elvesztése, de remélem, új vezetőedzőnk, Erik van der Meer méltónak bizonyul a feladatra. Június 12-én kezdjük meg a felkészülést, és négy tervezett felkészülési mérkőzés után kezdjük majd a Bajnokok Ligája selejtezőt. Nézve a potenciális kiemelt ellenfelek listáját, nyugodtan kijelenthetem: az esélytelenek bátorságával kezdhetjük az első kört. Bivalyerős csapatot fogunk kapni már az első fordulóban, de a Honvéd természetesen mindent megtesz a sikerért és a továbbjutásért. Többen kérdezték, nem tudnánk-e különleges erősítést bevonni a Bajnokok Ligája küzdelembe? Ezt a klub anyagi körülményei nem engedik meg. Sajnos egy nagy fegyverünk nem lehet velünk az első két fordulóban, mert az UEFA büntetése miatt ezekben a fordulókban hazai meccseinket zárt kapuk mögött kell játszanunk. Nagyszerű szurkolótáborunk nélkül nehezebb lesz a küzdelem.  De senki se higgye, hogy nem mindent bevetve fogunk küzdeni Magyarország, Kispest, és a Honvéd érdekeiért. Ez a minimum.

 

Sokan aggódnak, hogy „kiárusítjuk a csapatot”. Szerintem ettől nem kell tartani. Ha valakit eladunk, azt kizárólag piaci áron vagyunk hajlandóak megtenni, és az esetleges eladás egyben hozzájárul klubunk pénzügyi stabilitásához és új játékosok beszerzéséhez. Különben sem értékesítenénk több játékost, mint az logikus lenne. Nem érdekünk a bajnokcsapatból egy „futottak még” együttest kreálni.

 

Egy pár évvel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség elhatározta a női futball felvirágoztatását. S mint általában mindent, nem a meggyőzés és az üzleti alap megteremtésével, hanem a kényszerrel, mint eszközzel. Először egy majd két leány utánpótlás csapat lett kötelező minden NB I-es férfi csapatnak indítani. Már ez a kényszer is maga a közbotrány, de fedezzük fel benne a jó szándékot, és legyünk megértőek. Ugyanis mindenki, beleértve engem is, megérti, hogy a labdarúgás jövőjében a női futball felvirágoztatása egy rendkívül fontos állomás. A kérdés csak az, hogy hogyan érjük el a célt. Az MLSZ meghirdette, hogy teljes mellszélességgel a női futball mellé áll, mert ez a magyar labdarúgás érdeke. Rendben. Mint egy buta önkéntes úttörő, két évvel ezelőtt felnőtt csapatot is indítottam an NB II-ben, amely egy év után fel is jutott az NB I-be. Elpazaroltam vagy 20 millió forintot, amit jobb helyre is költhettem volna. Jövő évben már nem indítunk felnőtt női labdarúgó csapatot. Miért nem? Mert az MLSZ által meghirdettet segítség a női futballnak egy nagy nullára sikerült, így a hatalmas támogatás helyett csak a veszteséget írták elő az amúgy is veszteséges NB I-es kluboknak.

 

Vajon milyen erkölcsi vagy sportszakmai alapon lehet kötelezni klubokat, hogy akaratuk ellenére és megfelelő támogatás nélkül indítsanak csapatokat egy másik sportágban azért, hogy megkapják a licencet saját csapatuk indulásához? Persze ez még nem minden. Látván, hogy az OTP Bank Liga csapatai mint elkábított birkák szó nélkül tudomásul vették, hogy saját zsebükből kötelesek támogatni a leány foci felemelkedését, az ötletgyárosok egy újabb nagyszerű gondolattal rukkoltak elő. A minap olvastam az MLSZ elnöksége egyik tagjának, Dr. Török Gábornak a nyilatkozatát. Elmondta, hogy a női labdarúgás egy nagyszerű dolog, és a futball sikeres jövőjének egyik záloga. Eddig egyetértünk. Aztán felhozta a Honvédot, mint egy negatív példát, mert a klub a 2017/2018-as idényben megszünteti felnőtt labdarúgó csapatát. Kár, mondja, mert 20018-tól az MLSZ elnöksége már kötelezni fogja az NB I-es klubokat, hogy indítsanak felnőtt női csapatot is. Természetesen ehhez az MLSZ szájkarate szinten meg is ad majd minden segítséget. Az ilyen kényszerintézkedések azok, amelyek teljesen lejáratják a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetését, és amelyek a kényszerintézkedők ellen fordítják a klubokat. Jó irány a női labdarúgás felvirágozatása? Igen. Szívesen vennénk ebben mindannyian részt? Igen. Hajlandóak lennénk bekapcsolódni egy tervezett programba, amelyre az MLSZ az UEFA-tól a női labdarúgás érdekében kapott pénzeket ráfordítaná? Igen. Szeretnénk további veszteségeket termelni az MLSZ jóvoltából és a női futball érdekében? Nem. Amit kényszer szül, azt lassú halál viszi el. A kényszerítés helyett kooperáció, üzleti terv, és szakmai gondolkodás lenne szükséges. Persze. De hol van ebből legalább egy?

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Búcsú Side-től
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1Ferencvárosi TC41
2Videoton FC38
3DVSC31
4Budapest Honvéd28
5Újpest FC26
6DVTK25
7Paksi FC24
8Puskás Akadémia FC23
9Vasas FC21
10Swietelski Haladás20
11Balmaz Kamilla Gyógyfürdő19
12Mezőkövesd Zsóry FC16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!