NB2 logó
NB3 logó

Ami helyes

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. június 26. hétfõ 17:18

Mint olyan ember, akinek az élete során sokszor akarva-akaratlanul, kellett tennie az intolerancia, a rasszizmus, és az antiszemitizmus ellen, több evidenciáról is meggyőződtem. Íme, az egyik. Aki igaztalanul vádol meg embereket vagy csoportokat a fenti gazságokkal, az ugyanolyan bűnös, mint aki a fenti gyűlöletbeszédet gyakorolja. Ráadásul az igaztalan vád, amely antiszemitizmussal vagy más, hasonló szörnyűséggel érdemtelenül gyanúsít embereket, antiszemitizmust, intoleranciát, rasszizmust és xenofóbiát generál. Tehát borzalmasan káros. Ez a gondolat futott át az agyamon, amikor olvastam, hogy a MA’AREV című izraeli szennylap lenácizta a Budapest Honvéd szurkolóit. Tudom. A felelőtlen, idióta újságírók százaléka pontosan megegyezik a keresztény, zsidó, vagy éppen muzulmán országokban, és a hülyeség egy nemzetközi betegség. De azért hagy kérjem ki magam, csapatom, és szurkolóink nevében ezt az ocsmány, galád vádat, amivel ez a szennylap minket illetett.

 

A Honvéd volt nemzetközi csillaga, Détári Lajos ismét fontosnak tartotta odaszúrni a Budapest Honvédnak, ezúttal azzal a kijelentéssel, hogy ő nem kell Kispesten, mert még a Videoton elleni mérkőzésre sem hívták meg. Eddig nem akartam a megjegyzéseivel foglalkozni, mert labdarúgó múltja megérdemel bizonyos tiszteletet, de azért ami sok az sok. Több kiváló volt Honvéd labdarúgóval egyetemben Dömének is adott a klub bérletet egész évre abba a külön páholyba, amit volt nagyjaink részére tartunk fenn. Tehát Détári Lajos kijelentése alaptalan, hiszen aki ingyen bérletet kap a klubtól, annak maga a bérlet jelenti a meghívást. Szóval jó lenne ezt abbahagyni. Mi mindig szívesen látjuk volt labdarúgóinkat a Bozsik Stadionban, beleértve Dömét is.

 

A Nemzeti Sport egyik vélemény cikkében nagyon kedvező képet festett a Magyar Futball Akadémiáról, a Budapest Honvéd utánpótlás bázisáról. Valóban, ez egy nagyszerű hely. De legyünk tárgyilagosak. Ahhoz, hogy Európa egyik vezető akadémiája legyünk, még nincs minden rendben. Először is, nagyon hiányoznak azok a pályák, amelyek az év végén elkészülő utánpótlásközpontban lesznek. Nemzetközi szintre kell emelnünk azoknak a műszereknek az alkalmazását, amelyeket rutin módon használnak a nagy akadémiákon. Még nagyobb és jobb orvosi hátteret kell teremtenünk, hogy játékosaink teljesítményét fokozzuk mindenféle dopping vagy más, egészségre káros anyag nélkül. Fokoznunk kell edzőink képzését, és nagy gondot kell fordítanunk új utánpótlás bázisunk kiépítésére és működtetésére. Szóval még rengeteg munka van, hogy nemzetközileg is mi legyünk a legjobbak. Meglesz.

 

A vasárnapi Nemzeti Sport egyik melléklete „Nevelj vagy fizess” címmel közölt egy cikket, amely az MLSZ tavaly nyáron bevezetett utánpótlás működési költségtérítését próbálta valamilyen pozitív irányban megjeleníteni. A cikk még egy említésre méltó szakembert is megszólaltatott. Szalai Lászlót a PFLA szakmai igazgatóját, akinek hozzáértésével nem nagyon lehet vitatkozni. Szerintem ő nem lehet túl lelkes híve a rendszernek. Azt nyilatkozta, hogy „az elv rendben van”, de kérdés, hogy „a megállapított összegek mennyire igazodnak a valósághoz”. Futballnyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy ha már az MLSZ hozott egy ilyen rendelkezést, akkor legyenek a fizetendő összegek jóval kisebbek, mert ami most van, az pénzügyileg tarthatatlan.  Az én véleményem, mint ahogy ezt mér többször leírtam, jóval markánsabb. Az MLSZ tavaly nyáron bevezetett működési költségtérítés rendszere az utolsó 10 év legrosszabb döntése volt. Haszna semmi, kártékony, és rendkívül sokat tesz azért, hogy a magyar futball ne fejlődjön megfelelő iramban, Amatőr klubok találták ki, hogy több pénzhez jussanak, aztán meggyőztek egy tudatlan vagy tapasztalatlan illetékest az MLSZ-ben. De miért is olyan kártékony ez a rendelkezés?

 

A világon mindenütt nevelőegyesületek akkor jutnak pénzhez, amikor a neveltjük profi szereződést kap egy feltehetőleg magasabb osztályban játszó klubtól. Ez teljesen rendben van. Az inkriminált rendelkezés viszont akkor is fizettet a klubokkal, amikor odamegy a fiatal játékos és amatőr szerződéssel foglalkoztatja az új klub. Így aztán a klub fizet minden amatőr átigazolásért, és ha 10 átigazolásból mondjuk egy játékos profi szerződést kap, akkor még külön azért a szerződésért is. Ez az egyszerű pénzlenyúlás nem csak azt jelenti, hogy komoly képzést nyújtó klubok az anyagiak miatt nem visznek el komoly képzést igénylő játékosokat kisebb kluboktól. Ez méltatlan helyzetbe hozza azokat a klubokat és akadémiákat is, amelyeknek nem áll kimeríthetetlen anyagi forrás rendelkezésére. Ráadásul komolyan behatárolja a fiatal játékos mozgásszabadságát. Például ha egy család az egyik városból a másikba költözik, lehet, hogy a fiatal focista nem talál magának klubot a régi klubnak kifizetendő magas összeg miatt. Egy ördögi kör, ami a lenyúlásról szól. Nem igaz, hogy a költségtérítés bevezetése előtt az ígéretesnek tartott játékosok megérkeztek az akadémiákra, ahol kevés szerephez jutottak. A szabályzat csak ügyeskedést, rossz döntéseket, és az ügynök-hiénák szerephez juttatását tette lehetővé. Én azt gondolom, jobb lenne, ha kevesebb hozzá nem értő ember működne ebben a sportágban.

 

Ma a Budapest Honvéd FC 2 éves szerződést kötött Cirino De Oliveira Danilo-val, közismert nevén egyszerűen Danilo, aki már egyszer klubunk játékosa volt, és most visszatér hozzánk. Játékosunk több támadó poszton is bevethető. Így Eppel Marcival, Bobál Gerivel, Lanzafaméval, Kosztával, Tömösvárival és másokkal az NB I egyik legjobb támadó szekcióját alkotják. Ez akkor is így lesz, ha esetleg valamelyik támadónkat értékesítjük az átigazolási periódus során. Örülünk, hogy Danilo ismét minket választott, és nagy várakozással várjuk játékát.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

HAZAI LABDARÚGÁS
Irány az NB I: komoly átigazolásokon dolgozik Kondás csapata

Irány az NB I: komoly átigazolásokon dolgozik Kondás csapata

Kisvárda - Már az NB I-re is figyelnek a várdaiak.
Komoly erősítések Debrecenben

Komoly erősítések Debrecenben

Debrecen - Az NB I-es együttes helyett most a harmadosztályú gárda került a fókuszba.
NB2
Már az élvonalra készül Kondás csapata, innen igazolhatnak

Már az élvonalra készül Kondás csapata, innen igazolhatnak

Kisvárda - Kényelmes helyzetből várhatják a folytatást a kisvárdaiak.
MK: Feczkó Tamás így értékelte a fölényes győzelmet - videó

MK: Feczkó Tamás így értékelte a fölényes győzelmet - videó

Budapest - A kék-fehérek 4-0-ra verték a Sényőt, így gyakorlatilag az első meccsen eldöntötték a továbbjutás kérdését.
NB3
Fontos bejelentést tettek a kaposváriak

Fontos bejelentést tettek a kaposváriak

Kaposvár - A szombati edzőmérkőzéssel kapcsolatban új információ látott napvilágot.
Nagy igazolásokat jelentettek be Debrecenben

Nagy igazolásokat jelentettek be Debrecenben

Debrecen - A DEAC szeretne megkapaszkodni az NB III-ban.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Búcsú Side-től
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1Ferencvárosi TC41
2Videoton FC38
3DVSC31
4Budapest Honvéd28
5Újpest FC26
6DVTK25
7Paksi FC24
8Puskás Akadémia FC23
9Vasas FC21
10Swietelski Haladás20
11Balmaz Kamilla Gyógyfürdő19
12Mezőkövesd Zsóry FC16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!